SHARE

Схема за измами, дело на българи, взе на прицел… Spotify. „На практика те са го направили в съня си“, пише Ами Уанг за Quartz. Крадците са получили около 1 милион щатски долари от музикалната платформа за стрийминг на музика, като те остават неидентифицирани – може да става въпрос за един човек, а може би е цяла група. Най-интересното в цялата история е, че стореното не противоречи на никакви санкции, поне що се отнася до правото: лицето или лицата са направили плейлист, на който парчетата са слушани отново и отново от ботове, генерирайки средства за собствениците на плейлиста. Странният интерес към неизвестна никому музика е забелязан за пръв път през септември миналата година – когато вече е било прекалено късно. Плейлистовете са толкова „слушани“, че се изкачват на челни места в световните класации на платформата, въпреки че песните вътре са от едва 30 секунди – малко повече от необходимото, за да регистрира платформата „слушане“ и да генерира печалба.

„Робърт Еклунд от „Северно движение за съпротива“ заявява, че е в България „за да се бори срещу колективния враг – мултикултурализма, глобализацията и ЕС“, добавяйки, че иска да спре неевропейската миграция“, пише Guardian по повод провеждането на Луковмарш в България. „Крайнодесни симпатизанти, наричащи себе си български националисти, бяха подкрепени от неонацистки и антисемитски групи от други европейски държави в марш в чест на ген. Христо Луков – български военен, който е подкрепял нацистка Германия по време на Втората световна война, а освен това е изразявал антисемитистки възгледи“, пише британското издание, споменавайки, че външно министерство е заклеймило марша като недопустим.

„България се опитва да се освободи от руската хватка чрез сделки за нови газопроводи“, пише Джо Харпър за DW.  Той разказва за вече бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова, която заяви, че България се интересува от закупуване на природен газ от Израел. „Финалното решение зависи, каза тя, от завършването на газопровода между Гърция и България, който е 182-километричен проект за 220 милиона евро и ще свърже гръцкия газ през предавателната система в областта Комотини с българския еквивалент в Стара Загора… желанието за откъсване от тоталната зависимост от руски газ е очевидно.“

„В момента руският „Газпром“ е единственият доставчик на газ в България и осигурява около 90 процента от годишната консумация в балканската страна. През 2009 година българите потрепериха, когато индустрията забуксува по време на руско-украинския спор, вследствие на който Москва отряза доставките на Украйна, Румъния и България. Оттогава насам България, която се присъедини към ЕС през 2007, търси алтернатива на руския газ“, разказва изданието.

„Новините от България са рядкост. Голяма рядкост. Въпреки факта, че тя е държава – членка на ЕС от 2007-а.“ Френският Le Point споменава за две произведения за България, писани от французи – за нашата „terra incognita на Европа“. Сред последните появи на България във Франция е книгата на журналистът на Monde Филип Брусар „В търсене на Гинка“ (предстои да се появи на пазара на 28 февруари), която разказва за трагичната съдба на една българска проститутка, чийто наръган двайсет и три пъти труп е открит край Париж една есенна сутрин. Журналистът тръгва по следите на Гинка, стигайки до България, и разказва нейната тъжна история. А Адриен Минар разглежда страната ни през друга призма – тази на монумента Бузлуджа. „България – пътуване в страната на летящата чиния“ разказва за „Бузлуджа: един от най-забележителните спомени за комунизма в Европа, който въпреки всичко остава непознат“. Очаквайте ревюта и на двете произведения скоро в „Терминал 3“, а за франкофоните предлагаме статията на Le Point, която представя кратко резюме на работата на Минар.

Мари Вринат-Николов разглежда страната от друг ъгъл, отново за френска медия, но този път Figaro. Тя е професор по български език в INALCO, автор на учебници по български като чужд език, както и на множество статии, свързани с българската история. Именно тя превежда на френски език съвременните български писатели, а в материала си за Figaro бори клишетата за България, казвайки, че историята на страната ни не е само черно-бяла: че отвъд корупцията продължаваме да предлагаме изключителна култура на света, че отвъд трудностите продължаваме да се борим за наследството си и че въпреки трудното настояще все още имаме минало, което е достойно да бъде познавано.

И накрая, но не на последно място – България успя да стигне до шоуто на невероятния британски комик Джон Оливър. В последния епизод на Last Week Tonight водещият споменава имитацията на Димитър Рачков на американския президент Доналд Тръмп, окончателно разбивайки доводите, които президентът даваше по време на кампанията си, че светът ще спре да се смее на САЩ.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.