SHARE

Властта в Мадрид обяви, че съобразно конституционните си правомощия ще отнеме автономията на Каталуния в събота, след като изтече последният им ултиматум към президента на Каталуния да обясни дали е обявил или не независимост, съобщава BBC.

От кабинета на премиера Рахой съобщиха, че правителството ще се обърне в събота към сената да отнеме временно автономията на областта, позовавайки се на чл. 155 от испанската конституция.

От миналата седмица Мадрид принуждава каталунския лидер Карлес Пучдемон да изясни позицията си, след като той обяви, но незабавно суспендира декларация за независимост.

Каталунският лидер заяви, че прекъсва обявяването на независимост, тъй като иска диалог с испанската власт, но не стана ясно дали този диалог е за отделяне на областта или оставане в Испания.

Днес  в писмо към испанския премиер Пучдемон обяви, че ако Испания временно отнеме автономията на Каталуния, то той ще обяви независимост.

Мариано Рахой даде последен шанс на Пучдемон, обявявайки че е готов да не отнема автономията на областта ако каталунската управа свика предсрочни избори.

Снимка: LVE/Dani Duch

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.