SHARE

В България проруските движения набират сили, коментира Bloomberg, от френския Figaro поставят под въпрос действията на българското правосъдие относно “ловците на бежанци”, а Jerusalem Times отразява номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за спасяването на 48 хил. български евреи от лагерите на смъртта. 

Социологът Слав Оков коментира изборната ситуация в България и крайнодесните настроения за Bloomberg.

“Идеите за сътрудничество с Русия набират сили в проядената от корупция България, която остава най-бедната държава в ЕС”, пише Bloomberg. “На страната ѝ предстоят трети предсрочни избори в период от пет години. Друга цел на „Обединените патриоти“ е подсилването на охраната по границите с цел предотвратяване на нелегалното преминаване на бежанци.”

Изданието разглежда нагласите сред кандидатите, които ще вземат участие в изборите на 26 март. Статията прилага коментари относно проруските движения, които набират сили в страната, както и антиевропейската нагласа в юбилейната година от влизането на България в ЕС.

В материала е цитиран  Красимир Каракачанов, според когото “санкциите са ненужни и единствено подхранват съществуващия конфликт. Ако Доналд Тръмп търси път за преговори с Русия, защо ЕС продължава да държи на санкциите, които вредят както на българския, така и на европейския бизнес? Хората вече не ги интересува ляво и дясно – те просто искат нормален живот”.

“Българската църква с номинация за Нобелова награда за мир” гласи заглавие в The Jerusalem Times. 

“Моше Алони, адвокат от българо-еврейски произход, номинира църквата през януари с оглед на героичните ѝ действия във връзка със спасяването на 48 хил. български евреи от лагерите на смъртта.”

Материалът разказва историята на митрополит Стефан, по това време начело на Софийската епархия, и митрополит Кирил, който оглавява Пловдивската епархия.

“Благодарение на героичните действия на двамата свещеници и смелостта, с която надигат глас срещу несправедливостта, депортацията на българските евреи е отлагана отново и отново, преди да бъде окончателно отменена в края на войната”, пише адвокатът до престижния  комитет в цитат от The Jerusalem Тimes.

“Алони, роден в София, споменава, че дължи както своя живот, така и този на близките си на “героизма на Българската църква и смелите граждани”.

Номинацията на Българската църква е изключително важна във времена, в които се възраждат проявите на омраза, расизъм и идеите на етническото прочистване.”

 Le Figaro  поставя под въпрос действията на българското правосъдие относно “ловците на бежанци”. 

“След появата през 2016. на видео, в което на приблизителен английски мъж призовава легнали на земята бежанци да се връщат обратно по родните си места, българските власти не успяват да предприемат адекватни действия поради липса на достатъчно доказателства. В национален ефир лицето заявява, че ще продължи да пази своя статут на защитник на жените и вярата, патрулирайки границата. При обиск по случая органите на реда откриват оръжия, мачете, въжета и дрога.

Ловците на бежанци се страхуват от осъществяването на крайни ислямистки цели в страната. Това е мотивацията зад основаването на “Отряд за защита на жените и вярата“. Бившият премиер Бойко Борисов първоначално застава зад действията на ловците, но  оттегля подкрепата си поради силна критика.

Daily Mail отразява предложенията на Италия, Швеция и Португалия към Министерството на отбраната за осем нови или употребявани самолета, които ще бъдат закупени с цел подмяна на остарелите руски MиГ-29. България ще похарчи милион и половина лева по проекта, изпълнявайки изискванията на НАТО към страната. Сделката ще бъде осъществена от новото правителство след изборите на 26 март.

Австралийски медии – 9news, SkyNews Australia, следят развитието по процеса на задържания от българските власти австралийски гражданин Джон Закариев. Изслушването по делото предстои този петък.

*По текста работи Йоанна Маринова.