SHARE

На 8 ноември, около 19 часа, Бела Михайлова, майка на пет деца от Велинград, е причакана от съпруга си Костадин Камберов, с когото са разделени от месеци, близо до дома ѝ.

Той брутално я пребива и след това залива лицето ѝ с киселина. Обезобразената жена дава показания в полицията, която задържа за 24 часа извършителя, но след това го пуска на свобода (забележете!), защото нямало свидетели.

А свидетели има.

Бащата на Бела е видял как колата на Костадин се отдалечава веднага след случилото се от мястото, където тя е била залята с киселина. Потърпевшата също е видяла кой я пребива и залива с киселинна течност. Преди време се е жалвала от тормоз, бой и заплахи в полицията от него. Семейството ѝ е получавало предупреждения и от други хора, че мъжът ѝ я ще я причака и ще я залее с киселина.

Всички са знаели за злия нрав на Костадин и на какво е способен. До 8 ноември, когато са се убедили, че той не се шегува и изпълнява зловещите си закани. За полицията обаче това не е достатъчно. Тя освобождава насилника, който и в момента заплашва със саморазправа Бела, която се крие от него и братята му. За инцидента не е съобщено в бюлетина на полицията, защото според говорителя на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов ефектът от такива новини бил нож с две остриета и би могло да се стигне до следването на този модел на поведение и от други хора, склонни към отмъщение.

Предупрежденията към една от дъщерите ѝ, че ще бъде залята с киселина от Костадин, дни преди инцидента

А безмълвни и безпомощни свидетели на цялата тази трагедия сме всички ние, които допускаме целият този абсурд да се случва пред очите ни и пред очите на петте деца на младата майка от Велинград. Не е така при насилника, той е на свобода и продължава да се заканва и плаши. Защото знае, че няма свидетели и няма кой да му повдигне обвинение.

В близките няколко дни предстои да разберем правова държава ли сме и на чия страна е законът. Ще бъде ли задържан насилникът и ще му бъдат ли повдигнати обвинения от прокуратурата. И ако това не се случи, значи ние наистина сме неми свидетели на нашата злочеста участ, в която една жена е оставена на произвола на съдбата и живееща в ужас, че всеки момент мъжът ѝ може да се появи с по-голям буркан с киселина.

И свидетели пак да няма.

SHARE