SHARE

Публикуваме политическия коментар на лидера на „Да, България“ Христо Иванов за развитието на случая „Булгартабак“ и бездействието на българските институции по случая. 

Вчера главният прокурор Цацаров обяви, че ще има проверка за свързването на „Булгартабак“ с контрабанда в доклада на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата.

Да си припомним: за първи път българските медии съобщават за доклада още на 14 ноември тази година. Две седмици по-късно ние сезирахме парламент, президент, МВР и прокуратура за твърденията в този доклад.

Първо, имаше срамни сцени, в които министърът на вътрешните работи Радев опита директно да лъже, че в доклада не се споменава „Булгартабак“. После почна едно търсене на доклада по официални канали. След това докладът беше получен, обаче Цацаров не намираше време да го прочете…

И най-сетне, докладът е получен по официален канал, прочетен, изречението за „Булгартабак“ е намерено и ще има проверка.

Обаче оказва се, че проверката ще включва в обхвата си изясняване на авторството и целта на доклада. Демек, Цацаров ще проверява турските служби и Интерпол…

По същия сценарий протекоха казусите около записите от Банкя с участието на Борисов, Кокинов и Мирослав Найденов и по-късно „Двете каки“. Отново след дълго увъртане, накрая Цацаров обяви, че проверка ще има, но ще е за източниците на записа. Така, хем за пред чужденците може да се казва, че проверка има, хем от самото начало се казва, че тя е за друго, така че засегнатите могат да бъдат спокойни от самото начало, че тях няма да ги проверяват. А Пеевската пропаганда може да разпространява измислици за някакви български предатели, които пишат докладите на чужди институции.

Тоест очевидно сме свидетели на поредната безочлива инсценировка с цел печелене на време.

Същевременно помним как в София бяха докарани с автобуси работниците от „Булгартабак“ и други фирми, контролирани от Пеевски. Не спират атаките на неговите медийни бухалки срещу нас. Не спират ударите срещу медиите, които биха се престрашили да задават неудобни въпроси… Днес е излязла десетата пропагандна безплатна книга, посветена на нас.

Очевидно е, че темата с „Булгартабак“ изнервя българската управляваща мафия. По много причини.

По тази причина ние заявихме, че след като никой от големите борци с корупцията в парламента и в президентството няма смелост да внесе тази тема в дневния ред на институциите, ние ще направим гражданска анкетна комисия „Контрабандтабак“, която да събере и подреди в една картина публично достъпните факти. 

Използвам замазването на Цацаров, за да съобщя, че ние усилено работим по подготовката на комисията „Контрабандтабак“ и ще я стартираме в първите седмици на януари.

Отново призоваваме всеки, който знае нещо по темата, да се свърже с нас.

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)