SHARE

На 87 години почина германският канцлер Хелмут Кол, който ръководи Германия между 1982 г. и 1998 г., като по негово време бе извършено обединението на Източна и Западна Германия и създаването на Маастрихтския договор – един от основополагащите документи на Европейския съюз.

При вестта за кончината му множество световни лидери изказаха своите съболезнования, а президентът на САЩ Джордж Буш-старши, по чието време пада Берлинската стена, определи немския канцлер Хелмут Кол като “един от най-великите лидери на следвоенна Европа”.

“Барбара и аз скърбим за загубата на един истински приятел на свободата и човек, който смятам за един от най-великите лидери на следвоенна Европа.

Хелмут Кол израсна в една несигурна Германия, надигаща се от пепелта на войната. Като мнозина той бе свидетел на неописуемите извращения и трудности на времето.

Хелмут ненавиждаше войната – но се отвращаваше от тоталитаризма дори повече. И за това той посвети живота си на подсилването на институциите на демокрацията в родината си и отвъд нея.

Да работя с моя много добър приятел и за да постигнем мирен завършек на Студената война и обединение на Германия в НАТО, ще остане една от най-големите радости в живота ми.

По време на изпитанията Хелмут бе като скала – както спокоен, така и силен. Днес скърбим за загубата му, дори и да знаем, че неговият забележителен живот ще вдъхнови бъдещите поколения лидери да се осмеляват и постигат велики дела.”

От своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че смъртта на Кол е “една от онези вести, които ни карат да спрем и да се замислим, защото усещаме, че с приключването на живота личността отива в историята”.

4В тези моменти си спомням с голямо уважение и благодарност за големите постижения на Хелмут Кол.

Хелмут Кол бе значим германец и значим европеец и двете най-големите предизвикателства пред Германия бяха определени от него –  обединението на Германия и обединението на Европа, – Хелмут Кол осъзна, че двете са неразривно свързани и той преследва и двете цели като никого другиго.”

“Той бе уважаван от Вашингтон до Москва, от Париж до Варшава”, допълни тя. “Правилният човек за своето време, който подсили мечтата за обединена Германия и обединена Европа дори когато други ги изоставяха.

Ще измине време преди да можем истински да оценим мащаба на това, което загубихме с неговата кончина. Прекланям се пред паметта му”, завършва Меркел, чийто ментор в политиката е именно Кол. През 1991 г. Кол я прави министър на жените и младежта и я нарича Mädchen (моето момиче), като през годините ѝ помага да се издига в политиката и придобива популярност. Повече за историята на Меркел и Кол може да прочетете тук.

Бившият лидер на СССР Михаил Горбачов определи Кол като “изключителен” лидер, който е “предупреждавал Запада да не пренебрегва интересите на Русия”. Именно Кол убеждава съветския лидер да се оттегли Кремъл от Източна Германия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Кол е “моят ментор, моят приятел, самата същност на Европа”, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че “Хелмут Кол е олицетворението на обединена Германия и обединена Европа. Извършил каквото трябва при падането на Берлинската стена. Истински европеец.”

Френският президент Еманюел Макрон го нарече “архитект на обединението на Германия и френско-германското приятелство. С Хелмут Кол загубихме един велик европеец“.

Журналистът Рос Дудат от New York Times заяви, че: “С кончината на Кол поколението, което сложи мирен край на Студената война, се свежда до Джордж Буш-старши и Горбачов”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.