SHARE

Лидерът на руската опозиция Алексей Навални разкри най-голямата картелна схема в съвременната история на страната, в която основно действащо лице е “готвачът на Путин”, в която са замесени приближени на президента, както и руското Министерство на отбраната.

Навални разказа за последните разкрития на своя Фонд за борба с корупцията. На мушката е бизнесменът и шеф на правителствената кухня Евгений Пригожин, наричан “готвачът на Путин”.

Усвоени са около 23 милиарда рубли (404 млн. щатски долара). До момента най-голямият разкрит картел е присвоил 3,5 милиарда рубли.

Картел от компании, свързани с Пригожин и участвали в общо 23 търга на Министерството на отбраната на Руската федерация, са получили обща сума от 23 552 765 956 милиарда рубли. Съществуват доказателства, че поне до края на 2015 г. тези компании са се управлявали от Пригожин.

Фондът има и други причини да се гордее с разследването – Пригожин е добре познато лице. През октомври миналата година Навални пусна видео, в което разказа надълго и нашироко за имотите на бизнесмена, който започва кариерата си с деветгодишен престой в затвора, за да се издигне до това лично да съставя менюто на руския президент Путин и да притежава монопол над снабдяването на училищата в Москва и армията с храна.

На Пригожин е поверено и военното строителство и наред с другите му задължения за последните пет години е подписал договори с държавата за над 200 милиарда рубли.

Така са осъществени и част от схемите – с договори за строеж на военни комплекси: дейност, за която нито една от спечелилите фирми няма достатъчен опит. Нещо повече – някои от компаниите са основани непосредствено преди провеждането на търговете.

Компаниите имат ясни връзки помежду си – те всички притежават един и същи IP адрес, който е собственост на майката на Пригожин – Виолета; имейл адресите на компаниите също са регистрирани на един и същи домейн. И, разбира се, всички те дават сходен отговор на въпросите на фонда за разследването – не пазят документите от търговете за този период и не могат да дадат конкретни отговори.

Те изпълняват множество военни договори за държавата и Министерството на отбраната е работило с тези компании, въпреки че те нямат необходимия лиценз и законово право да изпълняват поръчки за военния комплекс, тъй като нямат необходимите документи за работа с класифицирана информация. 

Статията описва само един от картелите на Пригожин. Смята се, че общо той е усвоил по подобен път над 180 милиарда рубли. С неопровержимото съдействие на държавния апарат.

В понеделник Федералната антимонополна служба на Русия трябва да излезе с решение по случая. Навални и екипът му излизат с ясна позиция за това какво мислят, че ще се случи – съществува “възможност те да се уплашат […] и да вземат по-меко решение. […] Практиката през последните години показва, чe се говори и заплашва по много, но що се отнася до хората на Путин, наказанията са малко или липсват”.

Може би цената на властта ще се окаже твърде висока. Разкрития за имотите на президента Дмитрий Медведев предизвикаха трусове с протести в Русия със стотици арестувани. Навални подготвя втората вълна през юни.

Руският пейзаж на съвременно крепостничество е до болка познат – там, където някои животни са много по-равни от други. Но все повече крепостници разбират за замъците на сеньорите. И дано стените им са достатъчно здрави, защото Навални продължава да прави разкрития. А истината неизбежно ще доведе до бунт.

Цялото разследване на Алексей Навални и Фонда за борба с корупцията може да прочетете на този линк (руски). Окото на Навални видимо все още не е заздравяло след атаката и последвалата операция, която претърпя преди месец.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.