SHARE

70% от българите са попадали на фалшива новина в медиите, но близо 45% от тях мислят, че “фалшива новина” са компромати срещу известни хора, а 35% – че става въпрос за сензации за известни хора. Това стана ясно тази седмица от проучване на „Алфа Рисърч“ по задание на фондация “Конрад Аденауер”. Едва 16% посочват, че фалшивите новини са измисляне на несъществуващи събития.  Иначе казано, оказва се, че у нас хората свързват фалшивите новини с жълтото и сензационното, а не с подмяната на фактите.

И как да бъде иначе, когато все повече и все по-често политиците са тези, които директно измислят фалшивите новини, откровено лъжейки. Американската администрация нарече този тип лъжа “алтернативни факти”, помните ли?

Е, и ние имаме с какво да се похвалим. Понеже е така, стартираме нова рубрика – “Голяма риба”. В нея ще ви представяме най-големите лъжи, изрекли политиците в рамките на седмицата. Ето и първата ни класация.

1. Блокбастър тази седмица е конспирацията “Протестъри вадят павета от „Дондуков”, в  главната роля: Бойко Борисов, министър-председател, и Йорданка Фандъков, кмет на София

С много смях прочетохме бомбастичните новини в “Блиц”, че “Организации около лабораторните проекти на Иван Костов и „Агнешките главички“ извършват опасна диверсия в центъра на София, заради която може да се стигне до тежки катастрофи и дори човешки жертви. От няколко дни упорито върви кампания за злепоставяне на ремонта на един от най-оживените столични булеварди – „Дондуков“.

Повод да припомним, че сайтът, който е част от империята бухалки на Пеевски, е ноторно известен не само у нас. Наскоро той бе посочен от Европейската комисия като един от разпространителите на руска пропаганда. Важна подробност е, че също така е доказано, че руската пропаганда е базирана основно на разпространението на фалшиви новини. Фалшива ли е обаче тази фалшива новина, която се оказва в центъра на дискусия на заседание на Министерския съвет? Тогава, уважаеми, става ясно, че новите опорни точки са всъщност старите фалшиви новини. Добри дошли в България!

Пътят от алтернативните факти на една бухалка до устата на премиера и кмета на София, които от висотата на институциите да я легитимират, е… точно 4 дни:

Бойко Борисов: „Между другото, гледах клипа за протестърите, които изравят паветата по „Дондуков“. Гледахте ли го? Облечен с жилетка като на работниците, за да не би някой, ако го види, да каже, че… Представяте ли си каква наглост е това, каква политическа атака – да отидеш да разровиш готова улица, само за да можеш на другия ден да снимаш и да организираш протести. Смятайте какъв противник имаме срещу нас!“

Йорданка Фандъкова: „Това е престъпление, защото…“

Уау! Смятайте какъв противник имат срещу тях?!!! Никой никъде не заговори за легитимни доказателства относно твърденията си. Не им трябват. Една фалшива новина става истина само защото премиерът и кметът искат да накарат хората да вярват в нея. За това им стига лъжата в една бухалка. ТАКА Е! ВЯРНО Е! ПИШЕ ГО ВЪВ ВЕСТНИКА?!!!!

Този филм беше създаден заради организираното от „Спаси София“ шествие за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова под надслов #ДанчеСлез. „През последните дни гражданската организация “Спаси София” стана обект на масирана медийна атака, изобилстваща от изцяло неверни, манипулативни и тенденциозни твърдения“, се казва в тяхната декларация по повода.

2. Сериалът “Няма такова нещо като „Булгартабак“ да участва в контрабанда” и “Къде е докладът за това”, с любезното участие на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров

Тук говорим за заплетено действие в няколко серии. Преди време „Капитал“ писа за доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM), в който се говори за контрабанда на цигари от „Булгартабак“. По този повод преди дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви за „Дневник“, че в прокуратурата не е постъпвало нищо от Турция за контрабанда на цигари от „Булгартабак“. Тогава Цацаров избегна въпроса дали българската прокуратура ще се сезира по турския доклад с това, че България официално не го е получила, и избегна въпроса дали той ще го изиска, научихме от „Дневник“. Вчера (30 ноември) обаче вътрешният министър Валентин Радев каза, че докладът Е В ПРОКУРАТУРАТА и затова той не се е запознал с него. А сега де?! КОЙ лъже? И за да стане още по-хубаво, министърът посочи, че въпреки че не е чел доклада, доколкото знае, в него никъде не се споменава „Булгартабак“ – „вие защо говорите за „Булгартабак“, не знам”.

“Да, България” внесоха писмо искане в парламента за създаване на анкетна комисия, която да провери фактите, изнесени от турските служби, адресирано и до президента, главния прокурор и ЕК. Защото така се установяват факти. Иначе те, фактите, могат да се намерят на стр. 43 в доклада, както посочват от „Да, България“: ”продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава”.

Българските власти обаче предпочитат да боравят с лъжи, които да легитимират от висотата на институциите, отколкото с факти.

3. Сагата “Санкциите срещу Русия вредят на България” – тук имаме широк кастинг начело с Антон Кутев, БСП, и със специалното участие на Румен Радев. Понякога в поддържаща роля участва и премиерът Бойко Борисов

Тази седмица за пореден път чухме ключовото: “Ние си имаме достатъчно ясна позиция по отношение на санкциите и тя е, че те са вредни и че трябва да бъдат отменени – не заради Русия и дори не заради руско-европейските отношения, а защото те вредят и на България.” “Ние” в случая са БСП, а изказването на Антон Кутев, който допълва: “ако можеш да доставиш консерви на огромния руски пазар в огромните количества, в които сме го правили, това значи, че съответно се развива и зеленчукопроизводство, и консервна промишленост. Това значи едни десетки хиляди работни места.”

Тук лъжите са на много нива. На първо място идва следният факт: основна вина за намаляването на износа към Русия имат не самите санкции, засягащи конкретни личности и организации, причастни към сериозни нарушения на международното право в Украйна, а контрасанкциите, наложени като отмъщение от страна на Путиновия режим. Веднага след това идва още по-основния факт, а именно България не губи от санкциите срещу Русия. Нещо повече – България не само е една от най-малко засегнатите страни от контрасанкциите, но и абсолютната стойност на намалението на износа към Русия е пренебрежимо малките 0,6%.

Само в една седмица проследихме как работи пропагандната машина лъжи-бухалки-институции. Механизмът е прост – създава се една опорка лъжа, следва реализация чрез фалшификицаия и манипулация, легитимация през бухалка-псевдомедия и институционализация чрез действащи политици. Видяхме голямата успешна суперпродукция с Костинбродската афера. Мислехме, че едва ли би могло някога да има по-дебела лъжа от това, че нейният култов изпълнител изнесе тази седмица лекция в УНСС, посветена на… „фалшивите новини“, на която обяви, че ще прави „конгломерат от частни медии“. СЛУЧАЙНОСТ?!!!

Забележително е, че дори и плаката, чрез който се обявява събитието, съдържа фалшива новина, а именно заявеното „участие“ на политолога Първан Симеонов, който положи големи усилия да разясни на максимално широк кръг хора, че не е давал съгласие името му да бъде използвано по такъв начин, нито е давал съгласие да участва в това събитие, нито пък да бъде свързван по какъвто и да е начин с въпросния евродепутат.

Изпаднах в безумната ситуация, в която сътрудник на евродепутат ти звъни с покана за събитие и казваш, че няма да си нит…

Публикувахте от Първан Симеонов в 28 ноември 2017 г.

Добре дошли в България – държавата на алтернативните факти, където фалшивата реалност на дебелите лъжи управлява.

Вервайте им!

Повече за фактите, които опровергават манипулативните фалшиви новини, с които ни заливат политиците и институциите, можете да научите, ако следите редовно „Терминал 3“.

SHARE