SHARE

“Лъвът от Лондонския мост” – така е наричан Рой Ларнър, след като сам се изправя срещу тримата нападатели от лондонския атентат в събота вечер, в която загинаха 7 и бяха ранени 48 души. 

“Бях сам срещу тримата и се опитвах да ги хвана с голи ръце и да ги задържа”, разказва той пред британски медии. Героичният ход на Ларнър дава време на останалите хора, които се намират в района, да избягат далеч от терористите. 47-годишният Ларнър е наръган осем пъти и е третиран за наранявания в главата, гърдите и двете ръце.

“Майната ви, аз съм от “Милуол”, казва той на терористите. Върл футболен фен, Ларнър успява да привлече порулярност към футболния клуб от югоизточен Лондон, чиито символ е лъвът, откъдето идва и новото прозвище на Ларнър – “Лъвът от Лондонския мост”.

В интернет вече има петиция, подписана от над 6 хил. души, които настояват Ларнър да бъде награден с кръста на св. Георги, едно от най-високите отличия във Великобритания.

Актът на Ларнър не е единствен. Вече ви разказахме за румънеца, който приюти хора в пекарната си, след като също смело се изправи срещу нападателите. BBC разказа за испанец, отблъснал терорист от жена със скейтборда си, както и за журналист, който се хвърля да спаси охранител и получава рана във врата. Посетителите на един ресторант дружно успяват да отблъснат нападателите, като хвърлят бутилки и чаши по тях. В нощта на атаката сикхистките храмове отвориха вратите си, за да предложат подслон и вечеря на жертви на атентата.

Тези хора имат нещо общо помежду си: Лъвът от Лондонския мост например е върл футболен фен на отбор, на когото в обществото се гледа като на агресор; румънският пекар – източноевропейски емгрант, според някои заплаха за статуквото.

Но независимо от техните вярвания, етническа принадлежност, професия или произход те преди всичко постъпват човешки в момент на криза, помагайки на своите съграждани. И именно това ги прави герои. 

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )