SHARE

Какво представлява проекта “КТБ – какво се случи”?

Това е един проект, който се опитва от гледна точка на гражданското общество да разбере какво се е случило с явлението КТБ; как това явление изобщо е възможно; защо не са сработили и как точно не са сработили предполагаемо съществуващите имунни механизми на държавата да не допусне подобно явление и от там, ако може да си научим уроците, пък дай Боже и да променим нещо, за да не се случват такива неща поне в този мащаб в бъдеще.

Вашият проект кореспондира ли с доклада на “Аликс Партнърс” и до каква степен?

Информацията от там е изключително полезна, защото тя дава много конкретни бизнес връзки между КТБ и различни фирми и тази информация много ще ни помогне за възстановяване на тази страна от “мрежата КТБ”, а именно връзката с определени бизнеси. Но хоризонта на проекта далеч не се ограничава до тези връзки. Той ще търси връзки и с медии, ще търси връзки и с политическата система, ще търси връзки между КТБ и държавната администрация особено от гледна точка на регулативни органи, институции, министерства и т.н., за да изградим една по-цялостна картина и диагноза за това каква точно е била мрежата около КТБ.

В апогея на скандала “КТБ” малко преди нейния крах и след това се наложи термина “КТБ – черната кутия на България” с оглед на това, че през точно тези взаимовръзки и този порочен механизъм, който вие сега наричате “мрежата КТБ” се обяснява и прогнилостта на всиччки процеси в България до голяма степен. Това оправдава ли се сега, когато бъркате така надълбоко в проблема?

Хахах, аз съм малко скептичен към употребата на подобен тип метафори – пирамиди, пощенски кутии, черни кутии и т.н. Ние по-скоро искаме да разберем в действителността как се развива това явление. То, разбира се, очакваме да ни покаже много сериозни слабости вътре в апаратурата на българската държава и на българската политическа система, но не съм от тези хора, които смятат, че всичко в България се развива само по един порочен начин и има само отрицателни процеси. В крайна сметка за мен дори и фалита на тази банка е показателен, че има и положителен момент – в крайна сметка, когато едно явление се разрасне до тези размери, се случва така, че неговия проект престава да е успешен и в този случай той крушира при това доста силно. И това е оздравителен процес. Това е сработване на определени защитни механизми, така че не е само отрицателен погледа. Но със сигурност ще има много какво да научим за начина, по който през държавата се случват подобни проекти.

А кое е нещото, което досега не сме знаели за КТБ?

Ние правим интервюта с хора, освен ползването на материалите, които са вече достъпни и са резултат от усилията на други. Правим интервюто с хора, които по един или друг начин са имали достъп или от една, или друга гледна точка са имали поглед към КТБ през годините, не само, когато фалира и след това. И очакваме да се получи един по-структуриран разказ, който ще наблегне на определени неща, които не че не сме ги знаели, но не сме осъзнавали тяхното значение. Говорим за връзки между КТБ и медии, за връзки с регулативния режим в България, с различните комисии, които би трябвало да пазят да не се случва това, което се случва. Едно от новите неща, което не знаех, а от доклада на Аликс Партнърс съвсем ясно се вижда е, че порочното увеличаване на капитал е било всъщност стара практика на КТБ, не е само последното увеличение, за което всъщност й отнеха лиценза от БНБ. Имало е много такива преди това и веднага възникна въпроса: “Как е възможно Комисията за финансов надзор, която в случая е отговорната да не допуска именно такива неща да се случват всеки път да ги пропуска?”. Говорим за милиони левове, не говорим за дребни суми. Защото при увеличението на капитала Банковия надзор на БНБ има малко по-малка роля, защото той само казва: “Увеличете си капитала”, и после гледа дали капитала е адекватен. Но спазването на правилата за увеличението на банков капитал трябва да се съблюдава от Комисията за финансов надзор.

Очаквате ли от разкритията на този доклад да има развитие по дела, свързани с КТБ? Прокуратурата да се самосезира, да потърси отговорност някому?

Честно казано не мисля, че ще произтече нещо ново по тази линия, защото особено в прокуратурата са били запознати с този доклад вече. Сигурен съм, че прокуратурата е имала достъп до него (доклада на “Аликс Партнърс”, бел. ред.).

Следете сайта „КТБ – какво се случи?“. Той непрекъснато се обновява и се обогатява информацията. От днес започва конкретното изследване на онези 100 фирми, към които има изключително огромни експозиции, за да стане ясно кои са, какви са, кой стои зад тях и т.н. Проектът е съвместен на Центъра за либерални стратегии, програма „Достъп до информация“ и асоциация „Прозрачност без граници“ и в него участват водещи икономисти, финансисти, юристи, експерти по медии и медийно право, журналисти. Терминал 3 публикува с разрешение доклада „КТБ Топ 100 – къде са парите?“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.