SHARE

„Такава постъпка изглежда привидно детинска, дори популистка. Истинските политици се борят да убедят гражданите в правотата на своите позиции чрез почтени аргументи и не изпадат в истерия, когато не успеят да го направят“, това написа генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопез към лидера на БСП Корнелия Нинова. Повод за реакцията му бе изявлението на Нинова, която обяви, че всички български евродепутати, които са подкрепили търговското споразумение между Канада и ЕС CETA, са „национални предатели“. Този коментар Нинова направи след приемането на споразумението в Европейския парламент на 15 февруари с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 „въздържал се“, сред подкрепилите имаше и немалко леви евродепутати. 

Публикуваме пълния текст на писмото от официалната фейсбук страница на генералния секретар на ЕНП. 

Антонио Лопез, снимката е взета от публичния профил на генералния секретар на ЕНП.

Уважаема госпожо Нинова,

Току-що прочетох Вашите остри изявления, както и това, че наричате предатели българските евродепутати, подкрепили в ЕП споразумението за свободна търговия (СЕТА) между ЕС и Канада.

Бих искал да Ви отговоря по начин, характерен за отговорни политици. И тъй като все още не притежавате опит на европейската политическа сцена, този начин не е типичен за Вас.

1. В европейската политика, както и в България, не е прието да се обиждат колеги, подкрепили дадено решение чрез демократична процедура. При това решение, подкрепено с мнозинство. Такава постъпка изглежда привидно детинска, дори популистка. Истинските политици се борят да убедят гражданите в правотата на своите позиции чрез почтени аргументи и не изпадат в истерия, когато не успеят да го направят.

2. За щастие на Вашата стран България и българският народ са далеч над нивото на Вашите изявления. Ние знаем, че България е много повече от Вашите опити за извличане на политически дивиденти. Запомнете, че Вие представлявате българските граждани не само във Вашата страна, а и извън нея. Това е огромна отговорност, чието значение, за съжаление, не оценявате. Затова нека ви обясня: През месец март в Брюксел ще се проведе среща на Партията на европейските социалисти. Ще наречете ли и тях предатели по време на тази среща? Ще наречете ли предатели лидерите на европейските социалисти, които подкрепиха СЕТА? Чакам с нетърпение този момент.

Ако по някакво чудо бъдете избрана за министър-председател на България и поемете тази огромна отговорност, по какъв начин ще защитите интересите на народа си? Как ще преговаряте с европейските лидери, мнозинството от които подкрепиха СЕТА, а Вие ги нарекохте предатели? Мисля, че българите заслужават лидер с повече опит, който успява да владее емоциите си и не си изпуска нервите всеки път, когато се вземат решения, които не му допадат.

3. Уважавам всички колеги, които са били избрани за членове на ЕП, дори тези, които не споделят моите виждания. Затова никога не бих си позволил да ги обиждам по начина, по който Вие го направихте. Същото уважение ще изразя и към Вас, ако оттеглите срамното си изявление и се извините на колегите си, включително на Вашите колеги социалисти.

4. Разбирам, че сте в предизборна кампания и смятате, че това е време, в което всичко е позволено. Но разберете, че случаят не е такъв. Не всичко е позволено. Има демократични принципи, които би трябвало да спазвате, след като заемате даден пост. Тези, които не ги спазват, се наричат популисти. С какво сте по различна Вие от популистите? Надявам се, че не сте една от тях, защото ние заедно с европейските социалисти водим тежка борба против популизма. Моля Ви да сте част от тази борба и да спрете да обиждате, защото обидите са именно оръжието, предпочитано от популистите.

5. Любовта и уважението ми към Вашата страна и Европа ме задължава да Ви отговоря. Искам силна България на европейските преговори, а за целта имаме нужда от уравновесени, силни и уважавани български политици. Четейки поста Ви, разбирам, че не сте точно такъв политик. Смирено очаквам, че на предстоящите избори българските граждани ще Ви покажат, че не сте способна да поемете огромната отговорност за управлението им. Те заслужават много повече в трудните времена, в които живеем.

Заглавна снимка: Корнелия Нинова и съпартийци се кланят на паметника на Тодор Живков в Правец на 30 май 2016 г. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.