SHARE

Новината, че Доналд Тръмп е наредил миналата година разследващият го прокурор да бъде уволнен (и след това е оттеглил заповедта единствено под заплаха, че правният му секретар ще подаде оставка), сложи окончателния край на всякаква защита, която Тръмп може да представи за своите действия.

За това, че разследването за сътрудничество между Русия и Доналд Тръмп навярно ще завърши с неговото отстраняване, предполагахме много отдавна.

Но след днес знаем, че е неизбежно Тръмп да не бъде обвинен във възпрепятстване на правосъдието, в опит да потули сътрудничеството между кампанията му и Кремъл.

Имаме и ясна картина, макар и непълна, за това какво се е случило на президентските избори през 2016 г. Историята е дълга, сложна и с много имена, за която сме разказвали подробно в различни нейни епизоди.

Но всичко, което знаем, може да се сведе до следния опростен разказ: 

Доналд Тръмп, който е имал вземане-даване с руските олигарси от години, чрез членове на кампанията си се е опитал да се се свърже с Кремъл, когато е станало ясно, че номинацията му за кандидат-президент на Републиканската партия е почти сигурна.

Връзка е била осъществена и членовете на неговото семейство се срещат с представители на Кремъл. След това Тръмп гръмко обявява пред камерите: „Русия, ако слушаш, надяваме се да намериш 30 000 имейла [на Хилъри Клинтън], които липсват.“

С тези думи, изказани публично, навярно тайният пакт е бил сключен. Оттогава Русия провежда пропагандна кампания в своите медии и социалните мрежи и прави очерняне на Хилъри Клинтън, като разпространява откраднати от кампанията ѝ имейли.

Какво точно е получила Русия в замяна – не знаем. Дали се е надявала Тръмп да спечели, или просто дестабилизира Америка – също.

Така или иначе, след всички известни и все още неизвестни действия на Русия Тръмп печели, а екипът му започва да провежда тайни разговори с Кремъл за отпадане на санкциите срещу Москва и се провеждат множество съмнителни финансови операции около Тръмп и руския посланик в САЩ.

Само че американските служби са подслушвали посланика и един по един хората от свитата на Тръмп започват да бъдат отстрелвани за контактите им с Русия.

Директорът на ФБР обявява, че води разследване за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия. Тръмп го уволнява. Назначен е специален прокурор – Робърт Мълър, който да завърши разследването. Тръмп нарежда неговото уволнение, но след това го оттегля под заплаха от оставка на правния му секретар. Междувременно президентът оказва натиск и на шефовете на разузнавателната общност, на главния прокурор и зам. главния прокурор.

В крайна сметка Робърт Мълър успява да проведе своето разследване, като вече повдигна първите обвинения на четирима души от кампанията на Тръмп. Мълър също така знаем, че успя да сключи сделка за сътрудничество поне с двама обвиняеми, а по всички сигнали все повече и повече бивши и настоящи членове на кампанията и администрацията на Тръмп се обръщат срещу него.

И заради това знаем, че нещата в публичното пространство са само частица от това, което специалният прокурор Мълър е разкрил. 

Поради това, че не знаем всички факти, не знаем и какви обвинения ще получи Тръмп и свитата му, но кръгът се затваря около: конспирация срещу Съединените щати, конспирация за укриване на информация от властите, организирана престъпна група, нарушаване на изборните закони за помощ от чужда държава и киберпрестъпления.

След днешните разкрития едно обвинение изглежда неизбежно: възпрепятстване на правосъдието, в опит властите да не достигнат до всички други престъпления на бизнесите, кампанията и администрацията на Тръмп.

Възпрепятстването на правосъдието е основание за импийчмънт и първото обвинение, повдигнато срещу Ричард Никсън за импийчмънт, който не бива изпълнен, тъй като Никсън подава оставка.

До разпита на Тръмп от Робърт Мълър остават „две или три седмици“ по думите на президента. Дали той ще се проведе остава да разберем, като всички очаквания са, че от него единствено ще последват допълнителни обвинения и лъжливи показания, освен ако Тръмп не си признае всичко.
След това? Изглежда, че разследването на специалния прокурор ще произведе обвинения до броени седмици – дали те ще обхванат всички престъпления на Тръмп, дали това ще е краят на руското разследване, или както е по-вероятно – ще последват допълнителни разследвания – за незаконно финансиране от Русия на американски организации и лобисти, за пране на пари и др. – предстои да разберем. 
Едно обаче е сигурно – Доналд Тръмп няма да избегне обвинения, а с това перспективите да завърши мандата си изглеждат нищожни – вероятността да е президент до края на 2018 г. също.

 

SHARE