SHARE

Франция би блокирала забавянето на Brexit, освен ако няма „ясна цел“, основана на „нов избор“ от британците, каза Емануел Макрон.

Говорейки на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Париж, френският президент даде най-ясния знак от всички лидери на ЕС досега, че ще има условия за удължаване на периода за преговори по Член 50.

„Ще подкрепим искане за удължаване само ако то бъде оправдано от нов избор на британците“, каза той пред репортери. „Но ние няма по никакъв начин да приемаме удължаване без ясна цел.“

Той добави, че „както казва Мишел Барние – не ни трябва време – трябва ни решение“.

Франция има право на вето върху удължаването на Член 50, тъй като всички държави от ЕС трябва единодушно да се съгласят на удължаване на срока, за да може това да се осъществи.

Говорейки по приблизително същото време в Мадрид, испанският премиер Педро Санчес предупреди, че Тереза Мей просто ще „удължи несигурността“, като поиска кратко забавяне на Brexit без реалистичен план.

„Въпреки че Испания няма да се противопостави на консенсуса за евентуално удължаване, трябва да има определена перспектива за решение“, каза той.

„Удължаването на несигурността чрез отлагане на сроковете не е разумна, нито желана алтернатива.“

Ангела Меркел, която също беше в Париж, демонстрира по-мек тон, казвайки на репортерите: „Ако Великобритания се нуждае от малко повече време, няма да кажем „не“. Но ние искаме правово оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. Съжаляваме за това решение, но това е реалността.“

Предупреждението на лидерите на ЕС предполага, че блокът ще наложи условия за всяко удължаване. Според плана на премиера депутатите ще бъдат помолени да гласуват отново по споразумението на министър-председателя на 12 март. Ако бъде отхвърлено, те ще бъдат помолени да гласуват на 13 март дали Обединеното кралство трябва да напусне без сделка. Ако и двете от тях бъдат отхвърлени, на 14 март ще бъде проведено ново гласуване за удължаване на член 50, което ще забави Brexit.

Предложението на Макрон, че Обединеното кралство ще трябва да направи „нов избор“, за да получи удължаване слага нов прът в колелата на Даунинг стрийт.

Въпреки че френският президент не е уточнил на какво може да лежи подобен избор, ЕС настоява Великобритания да смекчи условията на Brexit, като предоговаря бъдещите си отношения. Изявлението на Макрон също предполага, че може да се предостави време, ако Обединеното кралство реши да проведе втори референдум, какъвто лейбъристите заявиха, че ще подкрепят преди дни.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви след среща с Тереза Мей, че смята, че разширяването на член 50 е „рационален“ ход на действие за Обединеното кралство. Той обаче добави, че премиерът все още вярва, че може да избегне удължаване на срока.

Източник: Independent 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.