SHARE

Преди година изтече частният доклад, изготвен от британския шпионин Кристофър Стийл, в който той установява, че „руските власти са култивирали, подкрепяли и помагали на Тръмп от поне пет години“.

По повод този доклад американският сенат провежда засекретено изслушване на фирмата, поръчала на Стийл да изготви доклада Fusion GPS, и днес транксрипцията на това изслушване бе оповестена от сенатор Файнстайн, демократ.

Разговорът със собственика на Fusion GPS е над 300 стр. и в него се крият редица интересни откровения като това, че бизнес сътрудникът на Тръмп Феликс Сатър работи за руската мафия на Симеон Могилевич, както и че апликацията за тайни съобщения Telegram е пробита от руснаците.

Също така става ясно, че първоначално проучването е било насочено в това да се проверяват бизнес интересите на Тръмп в Русия и връзката му с мафията на Могилевич, но когато е нает Кристофър Стийл, той достига до нещо много по-мащабно и плашещо. Стийл е бивш шпионин на MI6, специализирал в шпионажа над Кремъл.

Когато той разбира, че е възможно кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп да е компрометиран и култивиран от Кремъл, той решава заедно със фирмата, поръчала доклада, да съобщят на ФБР.

Дълго време от ФБР не се свързват с тях повторно до средата на 2016 г. – все още в предизборната кампания. Тогава агентите на американската служба казват, че искат да научат всичко, което Стийл знае, защото са получили потвърждение за информацията от друг източник, който е от обкръжението на Тръмп.

Това означава, че ФБР е имало свой човек в средите на Тръмп, „вътрешен източник от кампанията“ далеч преди той да бъде избран за президент.

„Те повярваха на информацията на [Кристофър Стийл], защото са имали сведения, индикирищи същото. Част от тези сведения са били от човек, вътрешен за организацията на Тръмп.“

Така става ясно, че далеч преди ген. Майкъл Флин и Джордж Пападопулос, които решиха да сътрудничат на разследването, ФБР е имало вътрешна информация за случващото се в кампанията на Тръмп.

Не е известно лицето, което е предлагало информацията, но е възможно това да бъде първият уволнен мениджър на кампанията Кори Люундоуски, който бе заменен от вече обвинения за „конспирация срещу Съединените щати“ от разследването за връзки на Тръмп с Русия Пол Манафорт.

 

 

SHARE