SHARE

Барабани. Приглушени светлини. Вече е ноември, а шоуто на 2017 е почти към края си и надали ще има изненадани коя е звездата в речника на 2017 година. А тя е… Fake News. Всички, постоянно, навсякъде говорихме за фалшивите новини през тази година, а те ще продължават да бъдат актуални тепърва, след като множество уважавани медии направиха цели отдели за борба с хибридките, троловете, дезинформационните мемета и някои от изказванията на българските политици. Добре де, последното наистина е фалшива новина, но нима не ни се иска понякога заглавията, които четем в родните медии, да са плод на нечие въображение?

Fake News, или Фалшиви новини – Невярна, често сензационна информация, която се разпространява като новина

И тази година британското издателство Collins, което търси най-ярките и наложили се думи в английския език, направи своята класация на най-използваните такива. И ако първото място не е изненада за никого, то думи като „инста“, „еднорог“ „гиг икономика“, „джендър-флуид“, „фиджет спинър“, и „Корбин мания“ определено могат да ви накарат да повдигнете вежди. Но не се тревожете, ако не се чувствате достатъчно модерни – веднага ще ви издадем кои са останалите думи на годината.

Unicorn, или „еднорог“ – освен вълшебно създание от приказките, символ на невинността и чистотата, както и национален символ на Шотландия (и не, това не е фалшива новина) по този начин вече се наричат и новосъздадени бизнеси, които бързо придобиват стойност от над един милиард долара.

Сещате ли се за онези странни неща, които се появиха изведнъж в ръцете на всички? Две или три колелца, които са свързани около централна ос и са създадени… за да се въртят от пръстите, като предполагаемо целта е подобряване на концентрацията и освобождаване от стреса. Всъщност просто вбесявате всички около себе си със своя „фиджет спинър“, а колегите, майка ви и (изнеслата се след покупката на трети фиджет спинър) бившата приятелка отново имат повод да ви кажат, че е време да пораснете.

Но може би всички те са в плен на собствената си „ехо стая“? Така от Collins дефинират среда, особено в социалните мрежи, в която всякакво становище или мнение вероятно ще бъде посрещнато със съгласие, защото е прочетено и чуто от хора, които имат едни и същи възгледи или цели.

Може би след толкова ехо стаи и фалшиви новини трябва да спрете да се занимавате с политика в социалните мрежи и да се придържате към качването на еднотипни селфита. За съжаление във Facebook тази мода като че ли отмина, но пък „инста“ винаги е насреща. Това е думата, която се свързва с всякаква активност в социалната мрежа за фотография Instagram. Така че може да казвате например, че си правите инста селфи – ей така, просто за да се правите на интересни, в крак с времето.

А знаехте ли, че живеем в „гиг икономика“? От английското gig, което е кратък или еднократен ангажимент, в днешно време икономиката е съставена от малко служители на постоянен договор, а повечето работа се върши от временни работници или фрилансъри. И докато икономиката се променя, променят се и представите на хората за самите тях, откъдето и терминът „джендър флуид“, който на български можем да си преведем като полово променлив и стои зад правото на всеки да не причислява себе си към определен пол в полза на друг.

Да си дойдем на думата – кои са политическите популярни думи тази година? Колкото и странно да изглежда – „Корбин мания“, която, макар и да звучи като синдром, е невероятната, маниакална, ама наистина много силна  симпатия (и може би трудно обяснима) към британския водач на лейбъристите Джеръми Корбин. И въпреки че ние продължаваме да сме по-големи фенове на „Макрон манията“ (превръщането на френския президент Еманюел Макрон в любимец на Европа), Корбин манията успя да влезе в речниците.

И така, 2017 е към своя край. Но не и преди да преживеем „къфинг сезона“, или сезона на белезниците – есента и зимата, когато самотните души търсят постоянни връзки, избягвайки ласките за една нощ. Един съвет – ако усещате, че времето за белезници е дошло, изхвърлете вече тоя фиджет спинър. Или поне го оставете вкъщи на първата среща.

Кои бяха думите на 2016 може да си припомните тук.

Снимка: Collins

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.