SHARE

За първи път в историята на ЕС Европейската комисия препоръча да се отнеме правото на глас на Полша в Съвета на ЕС за погазване на върховенството на закона.

„С тежест на сърцето решихме на приложим член 7 на договора на ЕС“, заяви Тимерманс и каза, че Полша все още има три месеца да предприеме действия, ако иска да комисията да преразгледа решението си.

„Днес в Полша конституционността на законодателството не може повече да бъде гарантирано“, заяви първият зам.-председател на комисията Франс Тимерманс.

„Правим това за Полша, за полските граждани. Искрено вярвам, че силата на Европейския съюз е въховенството на правото, силата на единния пазар е върховенството на правото.“

„За съжаление притесненията ни  се задълбочиха. В периода на две години множество закони бяха приети – 13 на брой, които поставят под сериозен риск независимостта на съда и разделението на властите в Полша. Цялата съдебна структура е засегната.“

„Общата идея на всички тези закони е, че управляващото мнозинство може систематично да се намеси в композицията, властите и администрацията на съдебната власт.“

Тимерманс изреди множеството уволнени и сменени съдии в Полша, както и политизирането на съдилищата.

„Винаги сме готови за диалог, всеки ден, 24 часа“, заяви Тимермас, като обяви, че решението на комисията следва призиви на редица международни и местни полски организации и правни съсловия.

 

„След две години комисията единствено може да заключи, че има сериозен риск за погазване на върховенството на правото.“

Комисията ще публикува ясни предложения, които, ако в следващите три месеца бъдат предприети, комисията ще оттегли искането за отнемане на глас на Полша. 

Отнемането на глас на страна членка е най-тежката санкция, предвидена в чл. 7 на Договора на ЕС.

За да бъде приета позицията на комисията, съветът трябва да гласува с 22 от 27 страни членки, като унгарският премиер Виктор Орбан защитава полското правителство. Особено предвид факта, че Европейският парламент настоява и срещу него да започне същата процедура за погазване на върховенството на правото.

От 2015 г. в Полша управлява крайнодясната партия „Право и справедливост“ на Ярослав Качински.

Още със своето идване на власт  правителството започна своята саморазправа с конституционния съд на страната, като обяви, че последните три съдийски назначения на предишното правителство са невалидни, и запълни съда със свои кадри.

След това те “реформираха” органа, пазител на конституцията, като de facto той вече не може да я пази.

След промените, за да бъде обявен един закон за противоконституционен, трябва две трети от съдиите да гласуват по този начин. Нещо повече – ако три от 15-те съдии отсъстват от приемането на решението, то съдът не може да вземе решение.

От обезсилването на Конституционния съд последваха и съдебна чистка – прокарването на няколко закона, които биха позволили разпускането на Върховния съд, уволняването на десетки съдии и заменянето им с хора на властта.

Освен опитите на Качински да овладее съдебната власт правителството направи и промяна на съдържанието на учебните програми, като се оспори глобалното затопляне и научните обяснения за произхода на човека за сметка на креационизма. Предметът “История” да бъде запълнен с националистическа пропаганда, а в часовете по “сексуално образование” да се обяснява, че презервативите увеличават риска от рак за жената. „Право и справедливост“ направи и неуспешен опит за пълна забрана за абортите, но той посрещна силни протести.

Комисията започна процедурата за отнемане на правото на глас след множество опити за диалог и промяна на действията на партията на Качински.

Самият Качински също направи опит да смекчи позициите си през последната година, чиято кулминация бе в смятаната на премиера от силно набожната традиционалистка Беата Шидло към встъпилия преди две седмици бивш финансов министър Матеуш Моравецки, който е проевропейски настроен.

Комисията не се впечатли от тези знаци и е категорична, че са нужни конкрентни действия от страна на Полша за отпадане на процедурата по отнемане на глас. В последните дни действията ѝ бяха подкрепени и от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, които изразиха надежда, че това ще бъде достатъчно ясен знак за промяна на курса във Варшава.

„В крайна сметка само правото може да ни защити от голата поличитеска сила. В крайна сметка само правото крепи Европейския съюз. Само правото подсигурява, че има равенство между Севера и Юга, между Изтока и Запада между всички ни“, заяви Тимерманс.

 

Повече за действията на полското правителство може да прочетете тук. 

SHARE