SHARE

Преди два месеца Европейската комисия набеляза ПИК, „Блиц“ и няколко други български медии за разпространители на руска пропаганда. По-рано един от сайтовете на комисията EU vs Disinformation пубикува материал за „Алтернативният Галъп“ – организацията WIN/Gallup International, която грешно бива наричана „Галъп“ (както и в България), макар да няма общо с престижната американска социологическа агенция Gallup, inc. 

Зад всички тези действия стои – името е дълго и не особено привлекателно – оперативната работна група East Stratcom към Европейската служба за външна дейност.

Едно по-разбираемо име би било Европейска служба за борба с руската пропаганда. Основана през 2015 г. след анексирането на Крим от Кремъл и засилилата се дезинформационна кампания и кибератаки от Русия към Запада.

Досега тази служба имаше много малък състав – трима експерти, които се занимаваха предимно с проверка на факти (fact-checking) и публикуваха материали, които да помагат на журналистите и обществото да набелязват руската пропаганда и да узнаят инстинските факти, стоящи зад нея.

Сега обаче нещата се променят. Европейският съюз отпусна още 1,1 млн. евро към службата, научава Guardian, която досега бе финансирана предимно от държавите членки, за да може службата не просто по-ефективно да изпълнява функциите си, но и да се превърне в координатор на европейско ниво срещу хибридната война.

Подобен апел бе направен и от водещи политици и общественици в Пражката декларация от 2017 г., която представи 7 стъпки за борба с опитите на Кремъл да подкопае западните институции.

„Поне три години откакто Русия започна своята масирана информационна кампания, има все още много пукнатини в емпиричното ни познание, за това доколко успешен е техният наратив и съобщения. Отделът East Stratcom Task Force се доказа като фундамент на експертизата в Европа със специализирано познание и е високо ценен в сферите на разузнаването и сигурността.

Поради което този отдел трябва да се преоснове от временна институция в постоянна структура на Европейската служба за външна дейност и да получи достъп до милионите евро за целеви проучвания – по същия начин, по който има съюзнически структури за борба с ДАЕШ, трябва да бъде направен и отдел за борба с прокремълската дезинформация“, пише в декларацията. 

Тези сериозни амбиции все още са далеч от това да бъдат постигнати със заделения ресурс, но той е голяма крачка напред.

Финансирането идва, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че истинският проблем пред Европа са „кибератаките, фалшивите новини и хибридната война“ по време на срещата на лидерите на ЕС за Източното партньорство в края на миналата седмица. „Трябва да сме предпазливи, бдителни и също така честни. Ако искаме да се защитим, да помогнем на партньорите ни, трябва да разберем заплахата вътре в самия ЕС“, заяви той.

Туск спомена и скорошната реч на Тереза Мей, където британският премиер обвини Русия, че се намесва в изборите и я обяви за основна заплаха пред континента. 

„Искам да бъда ясна за мащаба и природата на тези действия.

Незаконното анексиране на Крим от страна на Русия бе първият път след края на Втората световна война, когато от суверенна нация бе насилствено отнета територия в Европа. Оттогава Русия създаде конфликта в Донбас, системно нарушава въздушното пространство на няколко европейски страни и поведе цялостна кампания на кибершпионаж и подривна дейност. Това включва намеса в избори, хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и Бундестага, сред другите неща.

Те целят да превърнат информацията в оръжие. Разполагайки своите финансирани от държавата медии, да създават фалшиви истории и изфабрикувани снимки, за да посеят разногласие в Запада и да подкопаят институциите ни.

За това имам много просто послание към Русия:

Знаем какво правите. Няма да успеете“, заяви тогава британският премиер.

Доналд Туск отиде дори по-далеч, като заяви, че Русия извършва „враждебни“ действия дори на референдуми в ЕС, като се предполага, че той визира референдума за каталунска независимост, за който, както вече знаем, са били активизирани руски ботове и тролове онлайн и създадени фалшиви новини.

След изявлението на Туск от миналата седмица последва и друга важна реч в тази насока. Германското разузнаване критикува facebook и други социални мрежи за това, че не се справят с фалшивите новини.

„Днес открихме „пета власт“, която твърди, че има, но не поема никаква социална отговорност“, заяви Ханс Гьорг Маасен, директор на германското разузнаване.

„Има огромни дигитални компании, които не просто гледат на себе си като разпространители на информация, но се крият зад законови привилегии, защото не искат да поемат редакторското бреме да потвърдят своето съдържание.

Демократичният плурализъм губи основите си, ако не е основан на факти и реалността се свежда до мнение.“

 

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat