SHARE

Учени и преподаватели от едни от най-престижните училища, сред които и Оксфорд, Кеймбридж и LSE, както и политици и бивши премиери от Европа осъдиха нарушаването на академичната свобода в Унгария и призоваха лидерите на Европа да заемат позиции срещу авторитарните и популистки действия на премиера Виктор Орбан.

Призоваваме правителствата от ЕС, лидерите и Европейската комисия силно да осъдят  нападението на академичната свобода от унгарското правителство.

В последните 24 часа унгарският парламент набързо прие закон, с който се цели да бъде затворен Централноевропейският университет (ЦЕУ), една от най-престижните академични институции в Европа.

За да може ЦЕУ да продължи да действа в Унгария, новият закон задължава академичната инстуция да създаде свой клон в Ню Йорк, както и да бъде подписано двустранно споразумение  в областта на образованието между Унгария и федералното правителство на САЩ, което няма правомощието да подписва договори в тази сфера.

Противно на преструвките на Виктор Орбан, че е загрижен за “справедливостта” при конкуренцията на университетите, тези невъзможни изисквания бяха създадени точно за да се прицелят в независимия университет. Това е нападение върху академичната свобода в Европейския съюз. Ако ЦЕУ трябва да бъде затворен, то това ще  застраши финансираните от ЕС проучвания, като въпрепятства образователните проекти, в които ЦЕУ участва.

В миналото външните министри на ЕС с право критикуваха натиска върху преподаватели и студенти в Турция и руските опити за затварянето на Европейския университет в Санкт Петербург. Засега обаче те мълчат по отношение на последните опити на Унгария да потисне независимите гласове, призовавайки за промени в двуличните и двойни стандарти. Вярваме, че Европейският съюз трябва да демонстрира своята принадлежност към либералните свободи не само навън, но и вътре в самия него.

Призоваваме правителствата от ЕС, лидерите и Европейската комисия силно да осъдят  нападението на академичната свобода от унгарското правителство и призоваваме министър-председателя Орбан да последва основополагащите принципи и ценности на чл. 2 от ДЕС и да отмени законите, които му противоречат.

Пълния списък с подписалите декларацията можете да видите на страницата на CEFR – Европейски съвет за въшни работи – тук.

Снимка: Zoltan Balogh/MTI via AP

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.