SHARE
В Германия тъкмо бе постигнато коалиционно споразумение и започнаха боричканията в център-лявата партия.Очакваше се Европа да получи своя дрийм тим от Меркел за канцлер и Мартин Шулц за външен министър. Уви, Шулц обаче бе изместен от своите врагове, а именно настоящия външен министър Зигмар Габриел, известен и с проруските си позиции по отношение на „Северен поток 2“.

Габриел поведе кратък пуч срещу лидера на социалдемократите Мартин Шулц, а предвид изключително слабите изборни резултати на социалдемократите не се намери и кой да защити Шулц на позицията му.

Шулц още миналата седмица бе готов да се откаже от лидерската позиция, за да бъде външен министър, но след пуча загуби и този пост.

Тепърва предстои членовете на социалдемократите да одобрят коалиционното споразумение с Меркел, а след това – оказва се – ще трябва да си изберат и нов лидер.

Мартин Шулц – бивш председател на Европейския парламент – е силен застъпник на ЕС. Той се е обявил дори за създаването на Съединени европейски щати. Меркел има подкрепата и на Еманюел Макрон във Франция, който също иска да засили интеграцията на ЕС.

Ако за Германия този четвърти мандат на Меркел ще бъде по-скоро „обичайното“, то за Европа той може да бъде радикален.

И именно за това бе важно Шулц да бъде част от този процес със сълния си проевропейски глас.

Шулц мечтаеше от дълги години да поведе партията си, да бъде канцлер, да преоснове Европа и да има силен глас в света. Оказа се, че тези му мечти няма да се сбъднат.

А социалдемократите им предстои да си изберат нов лидер и това доколко той е близко до проруската фракция на партията може да има решаващо значение.

SHARE