SHARE

„Брюксел се готви за ударна доза български ултранационализъм“, пише едно от най-авторитетните издания за европейска политика, славещо се с вътрешните си източници в Европейската комисия и парламента.

„Когато София поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през януари, политици и служители на Брюксел надигат тревога за „Обединени патриоти“ – група от три крайнодесни партии, които са част от управленската коалиция на България.

По време на шестмесечното председателство министри на „Обединени патриоти“ ще играят ръководна роля в Съвета на ЕС, тяло, представляващо 28 правителства на ЕС.

Лидерите на „Обединени патриоти“ използват расистка реторика към българското ромско малцинство, призовават за насилие, за възпирането на мигранти от влизането им Европа и публично са заявявали съмнение, че климатичните промени, причинени от човека, са проблем.

Министри на „Обединени патриоти“ ще председателстват две от групите на Съвета на ЕС, решаващи въпроси за европейския единен пазар и околната среда. Правителството, от което са част, също така ще води дебатите по чувствителни теми от политиката за убежища до разходните приоритети на ЕС до 2021 г.

Един от лидерите им – вицепремиерът Валери Симеонов, веднъж публично описа ромите като „диви маймуни“. Вторият лидер, вицепремирът Красимир Каракачанов, който като министър по отбраната ще участва в Съвета по външни работи на ЕС, наскоро заяви, че ЕС и НАТО трябва да спрат имигрантите, навлизащи в Европа „с военна сила, ако е нужно“.

Трети, номиниран от „Обединени патриоти“ министър на околната среда – Нено Димов, ще води съвета по околна среда по време на българското председателство, през 2015 г. той заяви, че климатичните промени „са по-скоро въпрос на манипулация, отколкото на сериозни притеснения“.

Брюкселски служители заявиха, че са силно притеснени от значимата роля, която ще играят лидерите на „Обединени патриоти“ в българските дела“, пише журналистът Хари Купър за Politico, подпомогнат от Боряна Джамбазова за изготвянето на материала.

„Във времена, в които Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да гарантираме, че председателството на съвета ще покаже единство, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз“, заяви бившият премиер на Белгия и лидер на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад, който се закани да „следи изкъсо“ „Обединени патриоти“.

Комисарят по правосъдие Вера Юрова заявява пред изданието, че е „Напълно недопустимо… притеснена съм по повода“. Тя заяви, че вече следи политиките на новото правителство към ромите за лоши практики и дискусиите ѝ със София в идните месеци ще бъдат „интензивни“.

Джозеф Дол, лидерът на Европейската народна партия, от която ГЕРБ е част, преди време нарече „Обединени патриоти“ недопустим коалиционен партньор.

ВМРО „се слави за това, че систематично пропагандира омраза към съседните народи на Балканите, както и антициганска пропаганда“, заявява доклад на Комисията срещу расизъм и нетолерантност към Съвета на Европа – напомнят от Politico.

Същия доклад описва Националния фронт за спасение на България, воден от Симеонов, като „ултранационалистичен/фашистки, а Волен Сидеров – лидера на „Атака“, третия лидер на „Обединени патриоти“, като „добре известен с откровено расистките си възгледи“.

Председателят на Комитета по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Клод Морес заяви, че ще „следи внимателно“, за да не допусне „надигането на популизма“ при българското председателство.

Други, пише Politico, са по-слабо притеснени, тъй като въпреки острата реторика на „Обединени патриоти“ Борисов напълно държи юздите на правителството си.

Снимка: Веселин Боришев/Клуб Z

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.