Евродепутатите усилиха жегата срещу Борисов

Евродепутатите усилиха жегата срещу Борисов

SHARE

Парламентаристите използват далеч по-строг тон от Европейската комисия за корупцията в София

От Мая де ла Бом, Политико

В четвъртък комисията по правосъдие на Европейския парламент прие резолюция относно липсaтa на върховенство на закона в България, която предприема рядката стъпка към прякото предизвикателство на премиера Бойко Борисов, управляващата му партия ГЕРБ и злоупотребите с еврофондове.

Вкъщи Борисов е в центъра на спиралообразно изостряща се криза на върховенството на закона, при която опозиционните политици и протестиращи го обвиняват, че е позволил на олигархична мафия да упражнява влиянието си чрез ключови институции като съдебната система, медиите и службите за сигурност.

На европейска сцена, обаче, той обикновено се смята за недосегаем, тъй като е ключов съюзник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Тонът на резолюцията от четвъртък представлява значителна промяна спрямо начина, по който институциите на ЕС обикновено се отнасят към Борисов, тъй като в него се правят конкретни и критични препратки, както към премиера, така и към неговата партия. Тридесет и пет евродепутати от Комитета за граждански свободи и правосъдие (LIBE) гласуваха в подкрепа на текста за България, който открои партията ГЕРБ на Борисов заради „опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на кръгове, свързани с управляващата партия“.

В потвърждение на разделящия характер на всяко действие срещу Борисов 30 членове на комисията гласуваха против. Един се въздържа.

Всички евродепутати ще гласуват по текста на пленарна заседание следващата седмица в Брюксел, където е вероятно да се включи широката подкрепа на ЕНП за Борисов. Няколко служители на ЕНП се оплакаха в четвъртък, че резолюцията е прибързана и рискува да подкопае доверието в Парламента. Един от тях нарече доклада „социалистическа пропаганда“.

Пленарното гласуване също ще постави либералната група на АЛДЕ на изпитание, тъй като две от централните фигури в корупционната криза в България, определени от протестиращите като олицетворение на олигархията, са близки до АЛДЕ.

Ходът от комисията по правосъдие в четвъртък е в ярък контраст с далеч по-малко осъдителната оценка на Европейската комисия в сряда. Докладът на Комисията не е взел предвид неотдавнашните разкрития за пленената държава и за злоупотребата с европейски фондове. Всъщност, самият Борисов похвали доклада на Комисията като „изключително обективен“ и се зарече, че българите ще предприемат останалите стъпки, идентифицирани в него, за да станат „отличници„.

Резолюцията на комисията по правосъдие идентифицира „значително влошаване на зачитането на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права“, както и „непрекъсната липса на разследвания на корупция на високо ниво, които да дават осезаеми резултати“ и „сериозното влошаване на свободата на медиите.“

Резолюцията на комитета не е обвързваща, но има за цел да бъде началото на политически процес, който оказва натиск върху ЕС за по-широки действия срещу София и злоупотреба с европейските фондове в по-широк смисъл. Правосъдната комисия се опита да използва липсата на върховенството на закона в България, за да подтикне ЕС да засили усилията си за „осигуряване на по-строг контрол върху начина на изразходване на средствата на Съюза“ чрез система, по която в момента се преговоря, която трябва да овърже върховенството на закона с бюджета на ЕС.

Картографирането на корупцията ясно показва, че държавите-членки със структурни недостатъци в областта на върховенството на закона са тези, които са най-склонни да прибягват до корупционни практики при управлението на бюджета и фондовете на ЕС„, написа Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията LIBE в изявление след гласуването на България. „Това трябва да приключи.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.