SHARE

България трябва да настигне ЕС по модерно фермерство, казва репортаж на немската Deutsche Welle

„Българските ферми не са толкова производителни колкото конкурентите им в Западна Европа. Модернизацията, отчасти финансирана от ЕС се опитва да помогне на страната да направи земеделския си сектор по конкурентно способен“, казва изданието.

По повод началото на българското председателство на Съвета на ЕС от Financial Times изготвят профил на българския премиер и неговия интимен подход за водене на политика. 

Когато двамата големи Борисовци на европейската политика – британският външен министър Борис Джонсън и българският министър-председател Бойко Борисов – се засякоха миналата година, един свидетел на срещата не може да не направи закачлив коментар:

„Исках да се присъединим към ЕС от малък“, каза Еди Рама, премиер на Албания, заговаряйки двамата на срещата в Триест. „Но никога не съм си представял, че Борис ще напуска ЕС, а Борисов ще го председателства.“

На някои българи също им е трудно да го повярват. Десет години след присъединявато си към ЕС България остава най-бедната страна в блока с проблеми в корупцията по високите етажи и слаби институции. Тези проблеми задържат и присъединяването ѝ към еврозоната и Шенген.

Въпреки това на 1 януари България прие ротационното председателство на ЕС за първи път, което й дава особени отговорности за това законодателната машина на ЕС да върви гладко в един труден период, в който включително се провеждат преговорите по Brexit.

Начело е г-н Борисов, каратист с черен колан и бръсната глава, бивш бодигард. Често на държавите, които поемат председателството, им е трудно да представят силно послание за шест месеца. С г-н Борисов България не трябва да се притеснява, че нейното няма да е поне отличително.

Притесненията за дебюта на българското председателство не намаляха след скорошните престрелки над бизнесмен и високопоствен данъчен служител. („Може да се случи навсякъде“, каза г-н Борисов), нито от присъствието на крайнодесни партии в коалиционното правителство.

Цялата статия на български можете да прочетете тук. 

Македонският парламент ратифицира договора за добросъседство с България, отбелязва „Радио Свободна Европа“, „с който страната цели прекатяването на години вражда  със седедна България и приемането си в Европейския съюз. 

 Документът беше приет с 61 гласа „за“ и един „въздържал се“ на заседанието си на 15 януари. Събитието съвпадна с представянето на председателството на Съвета на Европейския съюз, поето от България, пред властите в Скопие, на което беше изложена визията за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани.

От Jerusalem Post пишат за това, че е започнало делото in absentia в България срещу двамата заподозрени терористи извършили атентата в Бургас, при който загинаха петима израелтяни и шофьорът на автобуса. 

На 18 юли 2012 г. избухна взрив, скрит в раница, в автобус с израелски туристи. Загинаха шестима души, сред които българският шофьор Мустафа Кьосов. 37 души бяха ранени. Като подсъдими по делото са австралиецът Мелиад Фарах и канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на загиналия атентатор Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Въпреки множеството опити на прокуратурата двамата обвиняеми не бяха екстрадирани и изправени на съд в България. Когато започне, делото срещу тях ще се гледа задочно.

„България е много по-евтина от Ница и почти толкова хубава!“ отбелязва Daily Mail. 

„Варна? Аз също гледах така. Това е третият по-големина град в България и основният му плажен курорт“, пише изданието.

„Немските и полски туристи идват в този край на Черно море от десетилетия, но сега Варна иска да се отвори за британци – което обяснява защо са толкова въодушевени от пристигащите с easyJet.

В свят където всеки град се ребрандира като Венецията на Севера или Париж на Изтока, може би България просто е новата Ривиера.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.