SHARE

Турският президент Реджеп Ердоган лично е наредил на две турски банки да участват в незаконна схема за обмяна на петрол и злато, която е била в нарушение на санкциите на САЩ към Иран. Това гласят показанията, дадени вчера от турско-иранския търговец на злато Реза Зараб.

Зараб е бивш милионер, наслаждавал се на изобилен и луксозен живот до миналата година. Той живее в Истанбул в къща с изглед към Босфора, а освен това е съпруг на известна поп звезда. Но най-вече Зараб има връзки с политическия елит на Турция. Днес Зараб е в съда в Ню Йорк и е основен свидетел в процеса срещу Турция, който застрашава да уличи Ердоган и съюзниците му в схеми, с които са плащали стотици милиони долари на Иран за петрол и газ.

Дипломатическите връзки между Анкара и Вашингтон достигнаха най-ниското си ниво от десетилетия насам. Анкара заяви, че процесът е „акция срещу Турция“ и дори се опита да обвини проповедника Фетхула Гюлен, когото САЩ отказа да екстрадират и който според Ердоган стои зад опита за преврат от 2016 г., който бе ползван като претекст за референдум по-рано тази година, когато Ердоган окончателно консолидира властта си.

Този процес заплашва уронването на връзките още повече, тъй като хвърля светлина над корупцията и измамите, които са се провеждали в разрез със санкциите на САЩ за ядреното оръжие на Иран. Зараб е задържан в Маями през март, като след това се признава за виновен и се съгласява да си сътрудничи с правосъдието на САЩ. По време на показанията си той уличи многократно множество турски политици и банкери в схемата.

Ердоган, който преди пет години, когато се развива действието, е премиер, е дал съгласието си на две турски банки, които на свой ред са вкарали средствата на Иран в схемата. Бившият министър на икономиката Зафер Каглаян е приемал подкупи между 45 и 50 милиона евро, като 7 милиона долара и 2,5 милиона турски лири са подкупите лично от Зараб, който е искал позволение да изпере иранските средства през Halkbank, държавна банка на Турция.

Според показанията Ердоган лично е дал инструкции на банките, за да бъдат те част от схемата.

Зараб детайлно разказва как е работил с Halkbank, за да подпомогне Иран. Той дори рисува схемата, като нейната сложност предизвиква реакция на смях в залата. Транзакциите включват прекарване на златни кюлчета до офиса му в Дубай, където той ги осребрява, а по-късно, през фиктивни продажби на храна до Техеран, парите влизат в страната – тъй като пратките на храна и лекарства не са включени в санкциите.

Бившият изпълнителен директор на Halkbank постоянно се е оплаквал на Зараб, че получава предупреждения относно Иран от страна на САЩ. Той е молил за подкупи, за да компенсира напрежението, на което е бил подложен. Самият той измисля схемата с храната и лекарствата, защото САЩ не позволяват търгуване със злато.

Турската власт вижда в показанията заговор срещу страната. Според тях съдебната система на САЩ не се подчинява на върховенството на правото, а е политическа и цели да притисне Турция и икономиката й в ъгъла. Държавната новинарска агенция Анадолу заяви, че Анкара ще отнеме собствеността на Зараб и притежанията му, защото Турция води собствено разследване.

Но ситуацията не изглежда добре за Турция. Лирата е загубила около 15% от стойността си от началото на септември, а резултатите от процеса могат да доведат до глоби за турските банки, което ще отблъсне чуждите инвеститори. Схемата, която се разкрива, е от огромни мащаби и последствията за Турция биха били пагубни за и без това уронения имидж на страната, която се приплъзва към авторитарна религиозна република, откакто Ердоган затвърди позициите си. 

Но обвиненията на американските власти не са новост за турското общество. Зараб вече е бил арестуван, обратно у дома, по време на антикорупционна акция през 2013 г. По това време Ердоган отново го представя като конспирация на Гюлен, който иска да го свали от власт. Но след чистката на Реджеп Ердоган в съдебната власт, включително и срещу властите, разследвали случая, Зараб изведнъж става от конспиратор на Гюлен „голям филантроп“ и му се присъжда награда за износ.

Така стоят нещата в Турция. А сега Зараб е предупреден – правителството се надява, че той ще се „отрече от грешката си“.

Снимка: AzerNews

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.