SHARE

“Специалист в криптирането от КГБ” звучи като страховита реклама, що се отнася до софтуер, използван от над 400 милиона потребители по целия свят. Заглавието е премахнато от японската реклама на компанията за антивирусен софтуер Kaspersky Lab.

Но изречението перфектно обобщава историята на привидно добрата антивирусна програма, който защитава  от хиляди кибератаки.

Всъщност  Kaspersky Lab e нещо много повече от антивирусна програма – тя e инструмент на Кремъл, обвързан с с руската Федерална служба за сигурност, който в момента е разследван от ФБР. 

През 1989 г. Евгений Касперски е млад гений. Неговата кариера започва като хоби, докато учи в подкрепяния от КГБ Институт за криптография, телекомуникации и компютри; той изучава как вирусите проникват в компютрите и развива методи за премахването им. По-късно започва работа за руското разузнаване. 

Талантът му не остава незабелязан и Касперски успява да направи невъзможното – да напусне разузнаването, откъдето обикновените служители излизат или болни, или обявени за некомпетентни, или на път за затвора. Касперски и до днес не е разказал как е успял да се измъкне от службите, но оттогава насам Kaspersky Lab става четвъртата най-използвана антивирусна софтуерна програма в света, а приходите ѝ за 2015 г. възлизат на 619 милиона щатски долара.

Но в Русия всяка успешна компания трябва да поддържа добри отношения със службите за сигурност. На първо място руските закони налагат на дейности като извършваната от Kaspersky Lab да получат държавен лиценз – в противен случай те просто не могат да функционират.

Нещо повече – службите за сигурност имат пълното право не само да изискват от подобни компании да предоставят информация за разследвания, но и да назначава свои агенти и служители на щат в компанията. 

Аргумент е и историята: службите често използват валутни ограничения, за да сринат международната дейност на определена компания. Касперски се радва на пълна свобода в презокеанските си сделки вече 20 години. Той отрича ФСБ да се е опитвала да внедри агенти в компанията му.

Касперски и Кремъл са дълбоко обвързани. От топлите му отношения с премиера Дмитрий Медведев, връзките му с руски олигарси и честите му пътувания до Москва до политиките относно интернет.

Касперски открито мрази социалните мрежи и дори вижда надигането на опозиционера Алексей Навални като идеален пример за това как социалните мрежи могат да създадат “дезинформация”, която да подстрекава ненужни протести. Бившият началник на ФСБ Николай Патрушев споделя същото гледище, твърдейки, че чуждестранни сайтове са причината за мащабните протести в Русия през 2012 г.

Приносът на Касперски в битката срещу кибертероризма е безспорен, като сред най-известните удари са разкриването на първите мащабни кибератаки като Stuxnet и Flame. Връзките му със службите за сигурност, Кремъл и общата им позиция за ограничаване на свободите в интернет – също.

ФБР от години разследва връзката между Касперски и Кремъл и какви биха могли да бъдат последствията от нея. Бюрото смята, че връзките между Касперски и ФСБ са  заплаха и по-рано този месец шестима водещи официални лица в разузнаването изразиха загриженост относно миналото на Касперски и връзките на компанията с Кремъл, като не посочиха конкретна заплаха. Някои смятат, че програмата може да черпи информация през т.нар. “задни врати”. От компанията заявиха, че Kaspersky Lab никога не е сътрудничила с което и да било правителство в опити за кибершпионаж.

 

Бихте ли използвали Kasperky Lab на собствения си компютър? “Не”, категорични са от американското разузнаване. Отговорът, както и противоречията около Касперски, говорят еднозначно.

Снимка: Евгений Касперски и руският министър-председател Дмитрий Медведев

За статията е използвана информация от: Bloomberg, Wired.com, The New York Times

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.