SHARE

Много хора обвързват телевизия “Европа” с името на нейния създател Емил Стоянов, брат на президента Петър Стоянов и европейски депутат от ГЕРБ през 2009-2012 г.

Това обаче вече не отговаря на истината. От юни 2017 г. Телевизия Европа е еднолична собственост на Добрин Иванов и неговата фирма “Дипи”. 

Същият Добрин Иванов, изглежда, е изключително близък до друг медиен магнат – Делян Пеевски – и е служил като негов посредник в сделките му около оръжейния завод “Дунарит”.

През 2016 г. Делян Пеевски и Едуардо Миролио – най-големият вложител в КТБ след БТК – чийто основен интерес е да си върне вложените пари след разпада на банката, финализират множество сделки, предимно през офшорни компании. От “Булгартабак”, през “Техномаркет” до “Дунарит” както съобщава в. „Капитал“.

И сделката за оръжейния завод “Дунарит” е класическа схема за това как Миролио иска да си върне част от необезпечените вложени пари, а Делян Пеевски да овладее дружеството.

На 14 март 2016 г. Миролио продава вземането си на „Виафот Инвестмънт България“, контролираната през офшорна компания фирма на Делян Пеевски (на същия ден той прехвърля и своите дялове от „Техномаркет“ и “Булгартабак”).

След това, на 5 юли 2017 г., офшорната компания на Пеевски прехвърля от своя страна вземането на не кой да е, а на „Дипи“ ЕООД (месец след като фирмата е станала едноличен собственик на ТВ „Европа“).  Оттам “Дипи” продава вземането на КТБ, с което кръгът е затворен – Миролио е получил част от парите си, а “Дипи” ЕООД формално ще получи активи на банката, след като е закупило вземане от офшорна компания на Пеевски.

Интересно е да се отбележи, че ”Дипи” има едва 15 хил. лв. приходи за 2016 г.

Дали става въпрос за невероятно стечение на обстоятелствата, в което фирма с 15 хил. приход изкупува вземания за милиони от офшорна фирма на Пеевски и успешно ги продава срещу активи от фалирала банка, или тази фирма е просто параван пред интересите на Пеевски да овладее задлъжнелите предприятия на КТБ?

Това е новият собственик на телевизия “Европа”… От справка в Търговския регистър може да видим, че нито един от Съвета на директорите, управлявал медията до 2010 г., не е останал в телевизията.

Макар Емил Стоянов да остава председател на управителния съвет до 2016 г., то още през 2009 г. – годината, в която той поема към Европейския парламент, той се опитва да продаде 50% от акциите на телевизията на „Стевия Комюникейшънс”, представлявана от Карл фон Хабсбург–Лотринген и Христо Грозев. Тази сделка впоследствие се проваля, но Стоянов не се отказва от плановете си да продаде телевизията.  До средата на тази година мажоритарният акционер на телевизията с 60% дял е “Бета-1” на Иван Кацарски – досегашен изпълнителен директор на ТВ „Европа“ – и Станислав Горановски. И двамата са дълги години в Съвета на директорите на телевизията.

След като “Дипи” изкупува всички дялове на медията, последва и смяна на ръководството, като вече изпълнителен директор и представител на телевизия „Европа“ е близкият до Бойко Борисов Георги Харизанов. Корпулентният кръг се затваря.

SHARE