SHARE

– Защо черногорецът държи стола до леглото си?

– За да може да си почине след дългия сън.

Този виц е най-често първото нещо, което идва наум на хората от бивша Югославия, когато чуят за Черна гора – малката балканска държава, известна с красивата си природа, топлосърдечните хора и лежерната средиземноморска атмосфера. Красотата на морския бряг, тесните улички на малките крайморски градчета, напомнящи на италианското крайбрежие, и наглед благоприятните условия за бизнес превърнаха тази малка държава в популярна дестинация за инвестиции и туризъм през последните няколко години. Много от младите българи свързват тази страна именно с туризма, с фестивала SeaDance на красивия плаж Яз около Будва и с филма за Джеймс Бонд „Казино Роял“, но малко хора са очаквали, че именно тази малка и симпатична държава може да се превърне в новата арена на сблъсъка между Запада и Русия.

В последните няколко месеца отново започна да се говори за напрежение на Западните Балкани и основен повод за това беше спорният референдум в Република Сръбска, федеративната единица в състава на Босна и Херцеговина, на който жителите гласуваха спорната дата 9 януари да бъде официален празник за тях.

Датата е спорна, тъй като се свързва с обявяването на сръбска държава в Босна и Херцеговина (БиХ) през 1992-ра, резултатът от което е кръвопролитната война, довела до смъртта на над 100 000 души. Този референдум предизвика и нови полемики около хибридната политическа битка между Русия, която открито подкрепя сепаратистки настроения лидер на Република Сръбска (РС) Милорад Додик, и западните страни, които подкрепят териториалната цялост на БиХ, както и евроатлантическата интеграция на страната. Тези процеси несъмнено оказаха влияние и върху ситуацията в Черна гора, където на 16 октомври ще се проведат парламентарни избори.

Най-популярното име в черногорската политика безсъмнено е премиерът Мило Джуканович – един безскрупулен и доста адаптивен политик, който от най-верните привърженици на Милошевич през 90-те години се превърна в основен привърженик на евроатлантическата идея в страната. Партията на Джуканович се нарича ДПС (Демократическа партия на социалистите) и е наследник на местния клон на Лигата на комунистите в Югославия. Тази партия е участвала във всички правителства на Черна гора след разпадането на Югославия, но тази година има малък шанс тя да остане извън властта. В последните години Джуканович води твърда проевропейска и пронатовска политика. Черна гора получи официална покана за членство в НАТО през декември миналата година и подписа договора за присъединяване към алианса през май тази година. Ратификацията на договора от 28-те страни – членки на НАТО, се очаква да бъде завършена през пролетта на следващата година. Също така Черна гора е и кандидат-членка на ЕС и правителството е започнало преговори по 24 от 35-те глави за еврочленство. Затова и предстоящите парламентарни избори са от много важно значение за бъдещето на страната – те най-вероятно ще бъдат последните преди присъединяването на Черна гора към НАТО – едно решение, което Русия открито нарича „безотговорно‘‘.

РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В ЧЕРНА ГОРА

Едни от най-активните инвеститори в Черна гора са руснаците и около 15 000 руски граждани са се заселили в Черна гора след обявяването на независимост през 2006 година. Тези инвестиции са донесли пари и руско влияние в страната, чието население е около 650 000 души. Един от основните елементи на това руско влияние е опозиционният Демократичен фронт (ДФ) – съюз от просръбски, проруски и антизападни партии, чиято цел е спиране на евроатлантическата интеграция на Черна гора. Този съюз събира между 8-14% подкрепа сред гражданите на Черна гора, най-вече сред тези, които смятат себе си за сърби и са против независимостта на страната от Сърбия. Според лидерите на ДФ членството на Черна гора в НАТО и ЕС е опит да се отвлече вниманието на хората от реалните икономически пробеми в страната, а платформата на коалицията е базирана основно на популистки искания.

Въпреки че ДФ трудно ще спечели предстоящите избори, според местната медия Dnevne Novine партията е готова да изкара привържениците си на улицата и да се опита да свали правителството със сила. Според вестника ДФ планира да не признае парламентарните избори, ако не успее да ги спечели или да влезе в управляващата коалиция. Според същата медия коалицията е получила солидно руско финансиране и руските й спонсори биха подкрепили по-радикални нейни действия, в случай че ДФ остане извън властта. Също така трябва да се обърне внимание, че привържениците на ДФ са изключително гласни и бяха основните участници в антинатовските протести в страната през миналата есен. ДФ официално отрича това, че е подкрепена от Русия, но политици от „Единна Русия“ на Путин неведнъж са призовавали опозицията за общ фронт срещу Джуканович.
ДФ наскоро предложи на коалиция „Ключ“, втората най-голяма политическа сила в Черна гора, да обединят сили на предстоящите избори. ДФ постави няколко условия за съюз към „Ключ“, едно от които е организирането на референдум относно членството на Черна гора в НАТО. „Ключ“ включва три по-големи партии, две от които подкрепят идеята за референдум за членство в НАТО и една е твърдо за членството на Черна гора в алианса. Според последното проучване на местната агенция ЦЕДЕМ около 37,1% подкрепят присъединяването на страната в НАТО, 36,4% са против и 26,5% не са решили как ще гласуват. Членството на страната в НАТО като цяло е поляризираща тема в Черна гора, като противниците на алианса често изтъкват натовските бомбардировки над страната през 1999-а, когато тя беше част от СР Югославия. Западните страни пък изглеждат решени да помогнат Черна гора да влезе в НАТО възможно най-скоро, опасявайки се от това страната да не попадне под руско влияние. Според някои медии представители на „Ключ“ и на управляващата ДПС са имали срещи в американското посолство, където е имало и опити да се сглоби коалиция между двете политически сили, която не позволи участието на ДФ във властта.

КЪМ ИЗБОРИТЕ

Според последните проучвания премиерът Джуканович и управляващата ДПС най-вероятно ще спечелят предстоящите избори с около 40-45% от гласовете. По-трудната задача за ДПС ще бъде формирането на парламентарно мнозинство след изборите, тъй като засега партията може да разчита на подкрепа единствено от представителите на етническите малцинства в страната (бошняци, албанци и хървати), която може да се окаже недостатъчна за формирането на ново правителство. Опозиционните партии изглеждат твърдо решени да не допуснат Джуканович да формира ново правителство и редовно обвиняват настоящия премиер, че е превърнал страната си във феодално владение. Също така Джуканович няма да може да разчита на някогашния си най-близък съюзник – Социалдемократическата партия (СДП), която досега редовно е била партньор на ДПС. Отношенията между двете партии се охладиха тази зима, когато СДП реши да подкрепи вота на недоверие срещу Джуканович, а след това ДПС инициира отстраняването на лидера на СДП Ранко Кривокапич от поста му като говорител на парламента. Кривокапич наскоро каза в ефир, че партията му едва ли би подкрепила ново правителство начело с ДПС.

Като цяло Черна гора е поставена пред труден избор. От една страна е Джуканович, който редовно е обвиняван за силните си връзки с престъпния свят в Черна гора. Джуканович също е обвиняван и за активно участие в контрабанда на цигари към Италия през 90-те години, използвайки държавния апарат. От друга страна пък е опозицията, част от която е против евроатлантическата интеграция на страната. Обществото също е силно разделено между Запада и Русия. Докато по-младите хора в страната са главно прозападно настроени, то по-възрастните силно държат на историческите и културните връзки между Черна гора, Сърбия и Русия. Също така туристическата индустрия е силно зависима от руските и сръбските туристи, които съставляват около 60% от туристическия поток към страната през тази година. Така Черна гора се очертава като един нов фронт в борбата за влияние между Запада и Русия, но засега членството на страната в НАТО като че ли изглежда по-близо.

SHARE
Макроикономически и политически анализатор за Западните Балкани и за Леванта