SHARE

“Не съм като Стив Банън, не се опитвам да си лапам собствения к*р.”

“Райнс е шибан, параноичен шизофреник, параноик.”

Това не са думи на някой изтрещял левичар към началник-кабинета на Доналд Тръмп – Райнс Прибъс, и главния стратег на Белия дом – Стивън Банън.

Това са току-що изречени думи на директора по комуникация на Белия дом Антъни Скарамучи за неговите настоящи колеги.

В една и съща администрация в момента различните фракции са в открита война – водена с очерняне и обвинения в национален ефир, невиждани в света на американската политика.

Само часове по-рано Антъни Скарамучи, новият директор по комуникация на Тръмп, обвини колегата му Прибъс, че е спуснал теч до медиите, и заяви, че за това е информирал ФБР.

Оказа се не просто, че Белият дом няма право да диктува на ФБР кой политически опонент да разследва (дори и опонентът да работи за същата администрация), но и че “течът до медиите” всъщност е публична от три дни информация, за която директорът по комуникации не е знаел.

Преди това Скарамучи обясни, че борбата на Доналд Тръмп с критикуващите го медии е сравнима единствено с борбата на Линкълн да отмени робството.

Това е новото попълнение в екипа на Тръмп – Антъни Скарамучи, който е на няма и седмица на тази позиция и идването му директно предизвика оставката на говорителя на президента Шон Спайсър.

И освен разиграващото се риалити шоу и дворцовите интриги – Скарамучи мрази началника на кабинета Прибъс, тъй като му е блокирал избирането в началото на президентството на Тръмп – зад това се разиграва изключително сериозен сблъсък, който е една от индикациите, че на републиканското статукво започва да му писва от техния президент.

Индикация за това беше напускането на Шон Спайсър, който е част от фракцията на статуквото на партията. Втора индикация са атаките срещу Райнс Прибъс, който преди да стане началник-кабинет на Тръмп бе председател на Републиканската партия.

Но най-силната индикация дойде след критиките от последната седмица, които Тръмп отправи към собствения си главен прокурор Джеф Сешънс. Причината за критиките – Тръмп е бесен, че Сешънс си направи отвод по разследването срещу Русия и сега нито знае какво се случва с него, нито може да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва президента и неговия екип.

И след заплахите, че Сешънс може да бъде уволнен, републиканците в Сената дадоха силен отпор на идеята. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл и няколко други републиканци заявиха, че не виждат причина за уволнението на Сешънс, а републиканският сенатор Линдзи Греъм заяви, че ако Тръмп уволни главния си прокурор, то Сенатът няма да одобри друга кандидатура през 2017 г.

Греъм също така заяви, че всеки опит Тръмп да уволни разследващия го Робърт Мълър ще бъде “началото на края на президентството на Тръмп” и в момента изготвя законопроект, който ще наложи съдебен контрол над уволнението на специални прокурори, което ще възпрепятства Тръмп да уволни Мълър.

И докато този законопроект още се готви, то друго изпитание пред Тръмп е дали ще наложи вето на новите санкции срещу Русия, придружени със забрана президентът да може еднолично да отменя санкциите, а това да може да се случи единствено чрез одобрение от Конгреса.
Новите санкции посрещат известно неодобрение в Европа, тъй като могат да застрашат бизнеса на Стария континент, но нито в ЕС, нито демократите и републиканците в САЩ, които гласуваха почти с единодушие за законопроекта, не оспориха възпирането на Тръмп от това еднолично да отмени санкциите срещу Русия.

И въпреки това, новият директор по комуникация Антъни Скарамучи заяви, че Тръмп “може да наложи вето на санкциите и да договори по-строга сделка срещу руснаците”.

Какво? Я пак? Тръмп, който хвали Путин непрестанно, среща се с него тайно, без друг американец, за един час в рамките на Г-20 и е разследван за сътрудничество с Кремъл, не иска да се приемат по-строгите санкции срещу Русия, защото иска още по-строги санкции срещу Русия?

“Идеята, че републиканецът Тръмп иска да засили санкциите, бе приета скептично в Конгреса, тъй като неговата администрация отдели седмици на това да лобира за по-слаб законопроект”, пише Reuters по повод абсурдното оправдание на Тръмп защо иска да наложи вето на санкциите.

Също така наскоро разследващият репортер Майкъл Изикоф разкри, че още в първите дни на президента Тръмп в началото на тази година той е поръчал на администрацията си да проучи как възможно най-бързо могат да отпаднат санкциите, наложени на Русия заради анексирането на украинския полуостров Крим.

Тогава държавните служители в ужас от идеята, че на Русия, която току-що се е намесила в американските избори, както посочват докладите на службите, и която не е спирала агресията си в Украйна, могат да й бъдат свалени санкциите, са направили контакт със законодателите, включително сенатор Джон Маккейн, и са заявили, че спешно Конгресът трябва да отнеме възможността на Тръмп да свали санкциите.

Вече това е факт и топката е в ръцете на Тръмп за това дали той ще рискува политическото си бъдеще, като им наложи вето.

Междувременно във Вашингтон днес се провали поредният опит за отмяна на здравната реформа, приета по времето на Барак Обама и известна като Обамакеър.

И противопоставянето дойде именно от трима републиканци Сюзън Колинс, Лайса Мърковски и Джон Маккейн, който наскоро призова в своя реч разделението между демократи и републиканци да бъде прекратено и че е време Конгресът да изглежда като равен, а не подчинен на американския президент.

Републиканците за пореден път доказват, че в редиците им са едни от най-силните и независими гласове и те като партия са способни да удържат на ударите на собствения си президент и да не позволят разследването срещу него да бъде опорочено.

Президентството на Тръмп – без значение дали ще продължи още само няколко месеца или не – доказа, че Америка е много повече от отделния индивид – тя е институции, принципи и ценности, които биват отстоявани дори и срещу “най-могъщия човек на света”.

SHARE