SHARE

Аз съм от хората, които вярват, че книгите ни намират сами. Имам много ясен спомен за първите си срещи с най-любимите ми истории и автори. С Джон Грийн всичко започна на един Коледен панаир на книгата в НДК. Бях пропътувала разстоянието Варна – София с нощен влак и празна раница, която смятах да напълня с книжни съкровища. Едно от тях – The Fault in Our Stars, ме чакаше на единствения щанд с литература на английски език. Малко по-късно, докато я четях в близкото кафене, непознато момиче дойде до моята маса и ми подаде листче, на което пишеше vlogbrothers. Набързо ми обясни, че това е каналът на Джон и брат му в YouTube, който можело да ми хареса, след което си тръгна с пожелание за приятно четене…

Освен запомнящите се първи срещи любимите ми книги имат още нещо общо – винаги се оказват врата не просто към нова история, но и към цяла нова вселена. Покрай The Fault in Our Stars изчетох всички други творби на Грийн, гледах редовно канала му в YouTube и следях проектите, което развива с брат си Ханк. А преди няколко дни, когато се натъкнах на разказа на Калояна – „Да срещнеш Джон Грийн“, вече нямах търпение да си купя романа, който по странно стечение на обстоятелствата отново ме откри сам.

Turtles All the Way Down съдържа всички съставки, които сме свикнали да очакваме от Джон Грийн – тийнейджъри, които цитират Шекспир и говорят за звездите, забавни диалози между приятели, неловка първа любов, трудности, житейски уроци и безброй прекрасни изречения, които те омагьосват още с първата сричка и (ако си като мен) веднага си представяш върху плакат или тениска.

Но феновете на Джон знаят, че макар историите му да са изградени от познати елементи, всяка от тях притежава оригинални персонажи и уникален сюжет. В случая с Turtles All the Way Down главната героиня Ейза се учи да живее с психично заболяване – обсесивно-компулсивното разстройство. Инстинктивно щях да напиша „се бори с психично заболяване“, но истината, която осъзнах при четенето на романа, е, че с подобни болести не можеш да се пребориш. Просто се научаваш как да ги направиш част от живота си, без да им позволяваш да го завладеят.

Джон многократно е споменавал, че историята е вдъхновена от личния му опит. Може би това е една от причините преживяванията на Ейза да са толкова ярко и подробно описани. Читателят може да проследи обсесивните мисли (наречени в книгата thought spirals), които вътрешните й демони предизвикват. Тя живее в състояние на почти постоянна тревожност и Грийн е успял много ясно да предаде чувствата й чрез текста.

В интервюта около представянето на книгата Грийн разказва как се надява чрез нея хората с психични заболявания да разберат, че не са сами, а техните близки и приятели да видят поне частица от това, което болният преживява, защото: It’s quite rare to find someone who sees the same world you see. (Рядко успяваш да намериш някой, който вижда света точно като теб).

Turtles All the Way Down обръща внимание и на ролята на родителя и невероятната безпомощност, която човек изпитва, гледайки как детето му страда. Романът ме накара да се замисля за това как в желанието си да избавим любимите ни хора от това, което ги измъчва, понякога предизвикаме още повече болка и тревога.

Впечатли ме и посланието за търсенето на смисъла, на стабилната основа, на Причината с главно П и осъзнаването, че такива може би изобщо няма. Може би сме тук, защото сме тук, и осъзнаването, че не можем да избягаме – от себе си, от тялото си, от мислите си, е едновременно плашещо и освобождаващо. Ти си тук, какъвто си. Какво ще направиш с даденото ти от живота?

Както Ейза е много повече от своята болест, така и Turtles All the Way Down е много повече от роман за психичните заболявания. В него има и аматьорско детективско разследване, истории за съзряването и загубата, а понеже автор все пак е Джон Грийн, сред страниците ще намерите още: изчезващ вид влечуги, фен фикшън на „Междузвездни войни“ и учудващо ограничено количество костенурки.

Въпреки всичко обаче романът не успя да събуди толкова всепоглъщащи и разнообразни емоции у мен, както „Вината в нашите звезди“. Да, просълзих се на няколко места, искрено се забавлявах на други и се впечатлих от начина, по който Грийн ни помага да си представим живота на Ейза, но ще ми трябва поне още един прочит, за да изключа сравняващото гласче в главата си и просто да му се насладя.

Според един от любимите ми цитати в Turtles All the Way Down „светът е историите, които разказваме за него“ (The world is the stories we tell about it). Джон Гийн разказва за свят, който понякога е изпълнен с болка и объркване, понякога – с радост и възхита. И макар краят на тези истории невинаги да е щастлив, си струва да се потопим в тях и да ги последваме… чак до безкрая…

Автор: Цветомила Димитрова

Текстът е препубликуван от най-голямата българска онлайн медия за книги и четене – Аз чета

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.