SHARE

Докладчикът на Европейския парламент разкритикува свободата на словото и влошаването на демокрацията в Турция. Междувременно в Македония социалдемократите имат готовност да съставят правителство, което означава, че за първи път от 10 години ВМРО-ДПМНЕ няма да бъде на власт. В Албания се надигат протести срещу правителството, а в Гърция има притеснения за настъпването на нова криза в страната. 

“Ситуацията в Турция е по-лоша при всяко посещение”

Това заяви докладчикът на Европейския парламент за Турция Кати Пири пред турски медии.

Пири разкритикува задържането на журналисти заради тяхната журналистическа дейност.

„За съжаление, ситуацията в страната се влошава. Правата на пресата и отношението към представители на пресата са от първостепенно значение за ЕП. Защото те показват положението на демокрацията в една страна“, предава думите на Пири агенция “Фокус”.

Тя добави и че от Европейския парламент наблюдават действията на управляващите и смятат, че те са в нарушение на критериите на Европейския съюз.

Пири призова извънредното положение в страната да бъде отменено, но изрази съмнение положението в страната да се нормализира.

„Не вярвам, че Турция може да започне процес на нормализация, докато извънредното положение не бъде вдигнато и резултатите от референдума нямат отношение към това. Опозиционни депутати и журналисти са вкарани в затвора и хиляди хора са освободени от работа по време на извънредното положение, за което властите заявиха, че няма да засегне живота на гражданите. Турция е заплашена от тероризъм, това е ясно. Това, което ни притеснява, е, че използването на определението „терористи“ е станало лесно, а на тях не им е осигурено правото да се защитят“, допълва той.

Междувременно около 136 турски граждани с дипломатически статут, войници и техните семейства са потърсили убежище в Германия след неуспешния опит за преврат през юли миналата година, съобщава Франс прес.

В Македония може да се състави правителство до седмица

Лидерът на партията на македонските социалдемократи Зоран Заев заяви, че вече е събран нужният брой подписи за съставяне на новото правителство.

Ако това се случи, то за първи път от 10 години ВМРО-ДПМНЕ ще остане извън властта. Това, което остава, е социалдемократите да постигнат съгласие с малцинствените партии относно ресорите и членовете на правителството, което Заев вярва, че ще стане в следващите една-две седмици.

Междувременно в страната има стачка на железниците вече седми ден.

Служителите отказват да работят, докато не получат пълните си заплати за месец януари. Компанията им предложи да получат половината от заплатата до края на февруари, а останалата част – до 10 март. Организаторите на протеста отказаха офертата, което предизвика реакции от правителството, че стачката е политически мотивирана, за да злепостави ВМРО-ДПМНЕ.

Правителството реши в четвъртък да предостави на Македонски железници 70 млн. македонски денара – ок. 1 млн. евро. Директорът на македонските железниците подаде оставка, която следва да бъде разгледана от управителния съвет на „МЖ Транспорт“.

Отново има притеснения, че гръцката криза може да се завърне през лятото

По време на заседанието на финансовите министри на еврозоната в началото на седмицата не бе постигнат значителен напредък. От Атина очакват следващата седмица да се извърши ревизия на изпълнението на мерките за реформи от кредиторите на Гърция, като остава открит въпросът дали след това Гърция всъщност ще получи нови средства, тъй като миналата година Алексис Ципрас прекрачи някои от договореносттите между правителството и кредиторите.

Също така стана ясно, че в Гърция “златни визи” се предоставят най-вече на китайски и руски инвеститори

Китайските инвеститори са на първо място в списъка с получателите на „златна виза“ във връзка с програмата, която предлага разрешения за пребиваване на граждани от трети страни и техните семейства, когато те инвестират 250 хил. евро или повече в недвижими имоти в Гърция, предава агенция “Фокус”.

До януари 2017 г. Гърция е дала разрешения за пребиване на 1573 инвеститори в недвижими имоти, от които 644 китайци и 348 руснаци. На трето място са гражданите на Египет – 77, след тях тези на Ливан – 73, и Украйна с 67 разрешения.

Румънското правителство извършва рокади

Управляващата социалдемократическа партия прие номинацията на Тудорен Тоадер за министър на правосъдието. Бившият министър на икономиката Александру Петреску е предложен за министър на бизнес средата, а Михай Тудосе е предложен да застане на негово място. Министър-председателят на Румъния Сорин Гриндеану съобщи, че предложенията са били гласувани единодушно по време на партийно събрание. Това е знак, че кабинетът възнамерява да остане на власт въпреки критиките срещу него.

Председателят на парламента на Косово призова да се ратифицира договорът за демаркация с Черна гора

Председателят на парламента на Косово Кадри Весели заяви, че споразумението за гранична демаркация с Черна гора трябва да се ратифицира колкото се може по-скоро,

Весели не е уточнил дали ратификацията на споразумението ще бъде обсъдена по време на следващото пленарно заседание в парламента. „Следващото заседание ще се проведе следващата седмица. Имаме много точки от дневния ред за обсъждане“, посочи той.

Той посочи, че ратифицирането е в интерес не само за Косово, но и за съседите му. Тя е и едно от условията за присъединяване на страната.

В Албания има протести за оставката на правителството

Хиляди демонстранти са се събрали на втори ден протести в столицата на Албания, за да настояват за оставката на министър-председателя на страната Еди Рама, тъй като смятат, че правителството не се справя в борбата с корупцията, която е задължително условие за присъединяване на страната към ЕС.

На петия ден от антиправителствените протести албанският опозиционен лидер Лулзим Баша заяви, че опозицията ще продължи парламентарния бойкот и ще ескалира протеста в цялата страна до съставяне на служебно правителство.