SHARE

Обикновено Доган излиза от самоизолацията, като прави „програмни“ речи с претенция да маркират повратна точка в българската политика. И тази ще е такава.

Всъщност това не е просто предпразнично послание до Народа. Завърши работата на архитектите на прехода по надстройка на модела Кой? – преопаковаха старо съдържание, със стари цели, което трябва да ги отведе в бъдещето с власт, контрол и пари в ръцете.

Антикорупционният закон е един от видимите маркери. Вместо да признаят тоталния си провал на прокуратура и репресивни органи да преборят корупцията, в класическия прийом на тоталитарната власт сега ще направят Комисия – в случая Антикорупционния орган, който да Ви отклони вниманието от истинския проблем – тоталната неспособност на системата и главния прокурор да си върши работата.

Контролът върху медиите, процес който най-ярко просветва с назначаването на „политически комисари“ в ключови медии, включително в БНТ, трябва да осигури медийния комфорт и анестизира обществото за истинската природа на „промените“ в модела.

А същността е проста – гарантиране на властта на същите хора, защита срещу преследване на грандкорупционерите (неслучайно Борисов отново включи опорката със спестяванията от заплати, на което Пеевски се смее). Европредседателството е просто една удобна фасада. Борисов и Цветанов си изпълняват ролята на гаранти с възобновеното си прозападно говорене и антизападни действия (виж какво става с модернизацията на армията). Те са класически пример за хибридни политици – едно говорят, друго правят.

Доган ще начертае като Лидер на прехода в стила на Генералните Секретари пред Конгреса на Партия (защото Те всички все още ментално членуват в тази Партия) насоките на развитие и действия на всички агенти на модела.
Очаквайте от януари медийно наситена кампания с действията срещу кметове, олигарси (ще изгорят някои неудобни олигарси), най-вече бивши политици, изобщо тотална масовка с второстепенни актьори, която ще Ви бъде представена с помощта на политкомисарите в медиите за истинска борба с корупцията.

Допитването на „Екзакта“ Ви дава представа за ролята, която социологическите агенции трябва да играят. Там едва 11 процента от хората поставят корупцията на първо място като проблем на обществото. В допълнение ще Ви убеждават, че народът е „хепи“ и е пълен с оптимизъм.

Другарят Доган ще държи реч – грабвайте писалки, хималки, таблети, компютри и записвайте мъдрите мисли на истинсикя Вожд. Това се отнася и до Борисов и всички действащи актьори на прехода. Говори режисьорът. Главният.

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувастваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк
BGN: BG09UNCR70001522686120
Euro: BG36UNCR70001522686119
Център за гражданска активност

 

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.