SHARE

Най-лошите прогнози на „Терминал 3“ за избора на главен прокурор се сбъднаха. Какво (ще) се случва оттук нататък?

Целокупната прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) (общо 11 броя “машини за гласуване”) предложи кандидатурата на заместник главния прокурор при Върховната касационна прокуратора – Иван Гешев. Това е предизвестената кандидатура на статуквото. Независимо от това, че въпросителните за способностите и моралните качества на Иван Гешев са множество, това не попречи на всички прокурори и следователи в колегията във ВСС единодушно да застанат зад кандидатурата му за главен прокурор. До тази канидатура се стигnа въпреки факта, че Гешев се оказа свързан чрез жената, с която живее на смейни начала, с фирми около бизнесмена и строителен предприемач Александър Ваклин, по чийто сигнал за искан от него подкуп бе осъдена кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева. Същевременно Гешев беше най-активният говорител на обвинението в качеството си на шеф на Специализираната прокуратура по противоречивото дело “Иванчева”. Във връзка с този случай Гешев е проверяван от КПКОНПИ и до този момент произнасяне на антикорупционната комисия няма.

Това развитие в процедурата по избора на върховен обвинител показва следното:

Цацаров тотално владее “подопечните” си прокурори и следователи във ВСС (резервният му кандидат беше другият му заместник и шеф на следствието Борислав Сарафов). Зер, в един момент мандатът им ще свърши в “правителството на съдебната власт” и те ще трябва да се завърнат в прокуратурата и/или следствието, където деребейства Главният [прокурор] – безконтролен и всемогъщ. Над Него е само Бог, по крилатата фраза на бившия главен обвинител, Иван Татарчев. Тези членове на ВСС трябва да си гарантират спокойствие и служба във висшите ешелони на държавното обвинение след това.

Страх тресе статуквото. Задкулисните диригенти, сред които с корпулентната си фигура се откроява един депутат от ДПС, се боят да изправят една срещу друга дори две предварително нагласени кандидатури. Боят се, че в тайните гласувания всичко може да се случи. Нямат си доверие един на друг. Така е и в мафията, и в организираната престъпност. Нищо не трябва да се оставя на случайността. Само една-единствена кандидатура върши работа.

Както тръгна процедурата, така и ще продължи.

Остава по-лесната част – да се напазаруват още 6 гласа от съдийската колегия при гласуването в Пленума на ВСС. От начина, по който се случват нещата досега, това не изглежда проблемно.

От прогнозата на „Терминал 3“ не се сбъдна само датата. Ние смятахме, че кандидатурата на Гешев ще бъде издигната в последния възможен момент – на 29 юли 2019. Кукловодите избързаха, за да “паркират” всички надежди за издигане на кандидатура, която покрива поне някакви минимални критерии за компетентност, професионални и нравствени качества. За пореден път те ни казват – “Обречени сте! Ние ви притежаваме!”.

Статуквото се нуждае от време, за да започнат преговорите за постовете на заместник главни прокурори. Хронограмата, предложена от Цацаров, нарочно изтегли предложенията за кандидатури в най-мъртвия отпускарски период – да се предотвратят протести и граждански вълнения. В края на юли българинът си пие узото по гръцките плажове и всички въпроси, които не касаят времето на морето, остават на заден план.

А именно при назначенията на заместниците на Гешев (след като бъде избран) ще изпълзят най-опасните “зомбита” на държавното обвинение. Съдейки по честите изяви в Пеевските медии, за такъв се самопредлага Ясен Тодоров, бивш член на ВСС и шеф на “етичната” комисия в него (каква ирония само – най-компромисният в етично отношение член на ВСС беше шеф на комисията, която се грижи за спазването на етичните правила). Обикаля олигарсите, сред които търси подкрепа и спонсорство.

От тихото забвение изпълзя и Маргарита Попова – самата тя бивш прокурор, освен че беше и (контра)вицепрезидент.

Изненадващият кандидат за заместник главен прокурор на мястото на Гешев обаче може да бъде не друг, а … самият Сотир Цацаров. Не се учудвайте, по този начин статуквото бетонира позициите си. Все пак прокуратурата ни е единствената в света по съветски модел. Този прийом, практикуван от Владимир Путин и Дмитрий Медведев, може да се окаже печеливш и в българския сценарий с главния прокурор и заместниците му. По този начин Цацаров ще може да официализира и да стабилизира позициите си на самостоятелен център на власт в страната.

Вчерашните медийни изяви на Гешев в наречената от него “държавна телевизия” предизвикаха многобройни негативни реакции – в социалните мрежи, политици, общественици, граждани. Въпреки, че бурно заклеймяват огромните образователни, нравствени и емоционални дефицити на избрания кандидат, те си остават (засега) буря в чаша вода.

След като официално поиска оставката на Гешев, „Демократична България“ организира и протест

Изглежда, обществото ни, 30 години след демократичните промени, вече допуска да се правят брутални шеги с конституционния принцип за разделение на властите, разработен още през XVII в. и станал една от основите на модерните либерални демокрации след Френската революция и Войната за независимостта в САЩ. Има търпимост и за открити атаки и враждебност, изразявана срещу политически партии в страната, от страна на висш представител на независимата съдебна власт. След като допуснахме това да се случи, нищо и на никого няма да бъде спестено, скъпи „десни екстремисти“.

Добре дошли в страната на диктатурата на прокуратурата!

SHARE