SHARE

ЦРУ направи публични стотичи хиляди документи, снимки и дигитални файлове, които са придобити по време на щурма на дома на Осама бин Ладен в Пакистан през 2011 г. Документите представят невиждан досега поглед в сърцето на терористичната организация, която остави черна страница в историята с атентатите на 11 септември 2001 в Ню Йорк.

Въпреки че от смъртта на Бин Ладен до наши дни светът се е променил, много от информацията би могла да бъде полезна и днес, което е един от мотивите на ЦРУ да направи публични документите. Много от тях естествено остават строго секретни, тъй като разкриването им би нанесло вреда на националната сигурност, но дори в това количество ще отнеме години на експерти и любители да преровят количството информация. Въпреки това част от документите показват наистина интересна информация.

Лятна ваканция във Великобритания по време на юношеството на Осама бин Ладен го убеждава, че Западът е декадентски, пише лидерът и архитект на „Ал Кайда“ в личните си дневници, преди да бъде убит от специалните сили на САЩ. В тетрадката си той описва как е пътувал на Запад за неизвестно лечение по времето, когато е бил едва на 13 години. Следващата година синът на саудитски милионер прекарва лятото в Британия, като за това няма известни детайли. В дневника си Ладен описва посещенията си в театъра на Уилям Шекспир, но не остава особено очарован от британското общество и култура.

“Останах с впечатлението, че това са разюздени хора, а годините ми не ми позволяваха да нарисувам пълната картина на живота там”, пише той. “Всяка неделя посещавахме дома на Шекспир. Не бях впечатлен и разбрах, че тяхното общество е различно от нашето и че то е морално развалено общество.”

„Ал Кайда“ оцелява над 16 години. Въпреки желанието на Бин Ладен да извърши още терористични атаки в САЩ, антитерористичните и разузнавателните служби успяват да предотвратят десетки потенциални такива. Файловете разказват за това как „Ал Кайда“ успява да привлече симпатизанти навсякъде, от Западна Африка до Южна Азия. Организацията все още се опитва да поддържа активност, капитализирайки върху името Бин Ладен в лицето на сина на Осама – Хамза.

Междувременно документите потвърждават, че Бин Ладен въобще не е бил пенсиониран по времето, в което САЩ достигат до него. В последните месеци от живота си той комуникира с агенти по целия свят, а мрежата на „Ал Кайда“ е много по-многопластова, отколкото се предполага. Групите на Арабския полуостров, Ислямския Магреб и в Сомалия комуникират ефективно една с друга и получават директните заповеди на Бин Ладен. Организации като например пакистанските талибани също присъстват в документите. Организацията поддържа активно агентите си в Афганистан, където изпраща хора да се бият редом с талибаните.

Бин Ладен следи отблизо събитията, изучава подходите на САЩ във войните с Афганистан и Ирак и дори превежда части от книгата на Боб Уудърд за Обама, така че да може да разбере по-добре методите и стратегиите на администрацията в конфликтите. В едно от писмата си Бин Ладен описва Иран като „основна артерия за средства, човешки ресурс и комуникация“. Въпреки спънките и различията между двете страни Иран продължава да осигурява основна и важна подкрепа за операциите на „Ал Кайда“.

Guardian посочва, че с оглед на тези разкрития и негативната светлина, в която Иран е представен, са възможни реакции от страна на Майк Помпео, назначения от Тръмп директор на ЦРУ, известен с твърдата си позиция относно Иран.

И накрая… на един от компютрите са намерени епизоди от „Мистър Бийн“ с пущунско озвучаване, местния език на Западен Пакистан и Източен Афганистан, епизоди на програмата  Wallace and Gromit и видеото Charlie bit my finger [Чарли ухапа пръста ми – бел. ред.]. Освен това има и повече от 30 видеа с плетива.

Снимка: REUTERS/Russell Boyce

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.