SHARE

„Моят мандат приключва, но България остава в мен. Може би един ден тя ще ми окаже честта да ме направи свой гражданин. Има една българска приказка: откъдето е жената, от там е родата“. С тези думи Негово превъзходителство посланикът на Френската република Ксавие Лапер дьо Кабан получи орден Стара планина I степен от президента на Република България Росен Плевнелиев (цялото му изказване можете да прочетете тук).

Ето откъс от интервюто с посланика за Терминал 3 на 19 юни:

В България имаме една поговорка: Откъдето е жената, оттам е родата. Вашата съпруга е българка. Как чувствате България? 

Тази поговорка я знам от години. Oткакто съм посланик тук, съм я чул сигурно хиляди пъти (смее се). Аз се чувствам тук като у дома си – да, естествено, защото живея тук от вече три години. Но има и нещо друго – много рядко в дипломатическия живот,  се връщаме в един град или една страна, където вече имаме спомени. В нашия живот – живеем 4 години тук, 3 години там и понякога никога не се връщаме дори и за туризъм. Така че, ако имаш спомени и още повече – много хубави спомени, защото страната, където си се оженил е нещо много повече…

Има емоция…

Има емоция и където си се запознал с жена си, това е… една много силна връзка.

Cherchez la Femme…

Точно така Cherchez la Femme… горе-долу може би това е същото по смисъл с българската поговорка. И така… знам, че след края на мандата си ще се върна отново, ще се прибирам в България.

Ето още един акцент от интервюто на Ксавие Лапер дьо Кабан за Терминал 3:

Олигархията е силна в няколко сектора, където има монополи или олигополи – в сектора на медиите, на енергетиката, в сектора на строителството, на туризма. Но иначе хората могат да се развиват и да действат свободно. Но тази олигархия е на изчезване, защото в по-голямата си част тези олигарси не са индустриалци, нито предприемачи; те не могат да създават и са просперирали единствено чрез кражбата, корупцията и договорките с политиците и съдебната система. Така например в банковия сектор фалитът на КТБ безспорно създаде паника, но той направи така, че да изчезне една банка, която  нямаше общо с истинска банка. Остават и други от този тип, но те нямат същата значимост и днес се намират под по-добър контрол – БНБ върши сериозно работата си.

Много критики има, отправени към чуждите посланици в България, че се намесват недопустимо и отвъд правомощията си във вътрешните работи на страната. Как отговаряте вие на това?

Какво значи да се месим във вътрешните проблеми?  Дайте ми пример?

Ами например, изказванията ви за съдебната система.

Това не е вътрешен проблем. Това е европейски проблем. И дори, когато България се присъедини към Европейския съюз, тя се съгласи съдебната й система да е под наблюдението на Европейския съюз. И тя НИ е обещала да направи нужните реформи, за да има една правова държава, която работи, както трябва според нашите стандарти. Това означава, че когато аз и моите колеги коментираме проблемите в съдебната система, по абсолютно никакъв начин аз не се меся във вътрешните български проблеми.

Цялото интервю можете да прочетете тук.

* Снимка: Тихомира Методиева – Тихич за Терминал 3