SHARE

Днес в Народното събрание се гласува съставът на третото правителство на Бойко Борисов, с което си отива и служебният кабинет на Румен Радев, който ще бъде запомнен най-вече с това как се опита да ограничи избирателните права на българите в чужбина.

Още преди съставът на кабинета да бъде обявен, ви съобщихме кои ще са ключовите министри на правителството.

Красимир Каракачанов, или агент “Иван”, познат в някои архиви, стана не просто министър на отбраната, но и за заместник министър-председател, както единствени ви съобщихме.

Цецка Цачева ще е правосъден министър. 

Валери Симеонов се оказа в последния момент, че няма да е министър на икономиката, както съобщихме, а вицепремиер по икономическата и демографската политика. Или с други думи, ще отговаря за същата дейност, но с малко по-висока титла, така че да имаме двама вицепремиери националисти.

Лиляна Павлова няма да бъде министър на регионалното развитие и благоустройството, също както първи споделихме. В последните часове обаче се оказа, че Николина Ангелкова няма да я замени като регионален министър, а това ще направи Николай Нанков.

Теменужка Петкова също ще стане министър на енергетиката, както заявихме, а в петък “в името на единството” Кристиан Вигенин ще оглави Комисията за контрол на европейските въпроси и контрол на еврофондовете (КЕВКЕФ).

Голямата рокада стана за най-скандалното назначение, което обявихме за Георги Колев – два часа след като оповестихме неговото назначение, Колев “бесен” е научил, че се разделя с възможността да е министър на вътрешните работи, защото кабинетът е преценил, че решението е твърде скандално, споделят нашите източници.

Като изключим тази рокада, за останалото бяхме прави. Павлова не е на МРРБ, Цецка Цачева е на правосъдието, Валери Симеонов поема икономиката, а Каракачанов стана вицепремиер и министър на отбраната. 

Напомняме ви, че когато България ще председателства Европейския съвет, страната ни ще има за вицепремиери представители на националистическа формация. ВМРО също така е член на умерено евроскептичната група на Европейските консерватори и реформисти, към която членуват отделящите се от ЕС британски консерватори, Николай Бареков и блокиращата ЕС партия на Ярослав Качински, “Право и справедливост” в Полша.

В началото на годината „Обединените патриоти“ заявиха ясно какви са им приоритетите за българското председателство. На шествието по случай 3 март 2017 г., в което участие взеха Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки, те се спряха пред сградата на представителството на Европейската комисия в София и освиркваха ЕС в знак на несъгласие с европейските ценности.

Напомняме ви и за отношението на патриотите и в частност на вицепремиера Валери Симеонов към българите в чужбина, които той упорито се опитваше да ги лиши от конституционното им право на глас и им каза да не му се “мотаят в краката” – като един истински вицепремиер на европейска държава, която ще води обединена Европа.

Напомняме и че според новия правосъден министър съдебната реформа приключи.

Бойко Борисов постигна безпрецедентен успех в най-новата ни история със своята четвърта поред победа на парламентарни избори и е на път да стане за трети път министър-председател на страната, с което ще се нареди като един от премиерите с най-много мандати в цялата ни история. Пред него стои въпросът като какъв иска да бъде запомнен от историята. Той може да се впише като премиера, превел България през едни от най-трудните и решителни времена за страната и завършил нейната интеграция в Европейския съюз и провел необходимите на страната реформи. Но той може и да остане като съучастник в отдалечаването на България от нейния ценностен, културен и политически ориентир, помогнал за прокараването на кремълските интереси, давайки власт на проруските, ксенофобски демагози и техните политики против реформи и за ограничаване на граждански права.

Снимка: AFP PHOTO/Thierry Charlier

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.