SHARE

Днес се навършват три години откакто Крим бе „освободен“ и „присъединен“ към Русия. Този момент беляза и засилването на руската пропаганда и все по-ожесточеното ѝ налагане в западното общество с фалшиви новини.

Един украински сайт успешно се противопоставя на пропагандата и вече се бори с нея на 11 езика, сред които и български. 

Създателите на  StopFake смятат, че развенчаването, а не забраната на руски медии е най-добрата защита срещу пропагандата.

С повече от хиляда публикувани материалd досега StopFake развенчават закони, които никога не са били приемани, обиди, които никога не са били отправяни, и протести, които никога не са се състояли. StopFake  се занимава единствено с лъжи.

Само след като за една новина се докаже, че е фалшива, тя се включва в седмичното издание.

Целта им е да предотвратят последиците от руската пропаганда, за която изследванията  на социологическа агенция Pew показват, че тя осезаемо променя нагласите спрямо Русия в Европа. Почти половината френски граждани смятат, че Киев е виновен за конфликтите в Украйна, а така смятат и една трета от немците.

Русия използва голям ресурс за медии (643 милиона евро за 2015 г.), благодарение на който постоянно се появяват нови медии на различни езици и в различни държави. Руската медия „Спутник“ е достъпна на над 30 езика, което ѝ дава възможност да се конкурира на местните пазари.

Това се проявява например около кризата в Украйна, когато Русия залива медийното пространство с фалшиви новини за страната, като това, че „Ислямска държава”  открива тренировъчен лагер в Украйна или че руско дете е разпънато на кръст в украински град и оставено да се мъчи. Подобни „новини” не спират и до днес и биват развенчани като фалшиви в StopFake.

Сайтът на StopFake съществува още от 2014 г., но добива световна популярност покрай президентските избори в САЩ, защото тогава общественият интерес към фалшиви новини и дезинформация се засилва.

Сега преподавателите от Киевско-Могилската академия, стоящи зад  StopFake, водят обучения за разпознаване и развенчаване на руската пропаганда.

Сайтът получава допълнително финансиране от външното министерство на Чехия и от посолството на Великобритания в Украйна, благодарение на което успява да се разрасне и да наеме журналисти в различни части на Европа, като в момента публикува на 11 езика, сред които и български. А освен него StopFake има и предаване,  което се излъчва по близо 30 украински телевизии.

Създателите на StopFake съжаляват, че Украйна не е ограничила руското влияние в страната още преди двадесет години. Днес те се надяват Западът да е осъзнал нуждата да се противопостави на руската пропаганда – чиято крайна цел е разделянето на обществото.

*По текста работи Мария Никодимова.