SHARE

Режисьорът Дани Бойл и уличният артист Банкси създадоха алтернатива на Рождеството в хотела на артиста, който се хвали с най-отвратителната гледка в света. Проектът идва в разгара на нарастващо напрежение в региона, след като в противоречив и осъждан ход САЩ решиха да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Пиесата се казва Alternativity [на английски Рождество се превежда като nativity – бел. авт.] и се разигра на паркинга в хотела – произведение на изкуството на Банкси, като целият процес бе заснет на документален филм на Би Би Си, съобщават от британската медия. 

Банкси, чиято идентичност не е известна, но пък за сметка на това е един от най-влиятелните артисти в света, отвори хотела си през март. Той е известен с най-гадната гледка в света, точно до бариерата, която Израел построява във и около окупирания Западен бряг от Палестинската автономия.

„Младият и талантлив палестински режисьор Рихам Исаак е корежисьор в една от най-добрите пиеси за Рождеството в хотела на Банкси във Витлеем, рамо до рамо с уникалния Дани Бойл.“

В промоционалния афиш на пиесата, изработен от Банкси, се вижда дрон, който наглежда рождеството на Иисус Христос. Той разкри и две нови свои торби преди събитието – едната носи посланието за „Мир на Земята“ до блещукаща звезда, която обаче има малка звездичка като условие, а обяснението гласи „при определени срокове и условия“.

Второто творение на Банкси е нарисувано на стена и представлява два бузести ангела, които се опитват да разделят две части от стената с лост.

Дани Бойл спечели „Оскар“ за „Беднякът милионер“ и е виновен за невероятната церемония по откриването на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Филмът ще бъде излъчен по BBC Two тази неделя, като според източници Бойл се е справил с множество ограничения и трудности, докато намери актьори, асистенти и местни деца, с които да успеят да създадат продукцията за едва шест седмици.

Очакваме с нетърпение.

Изображения: BBC

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.