SHARE

Най-значимото по рода си откритие от поне десетилетие насам – така описват римската мозайка, открита инцидентно в задния двор на англичанина Люк Ъруин. Той изпраща снимка на откритието на местните власти и 24 часа по-късно на мястото вече има археолози, които са на път да открият много повече от мозайката.

Тя е част от много по-голяма римска конструкция, датираща от 175 – 220 г. сл. Хр. След осемдневни разкопки археолозите откриват изключително добре запазена, огромна римска вила, която е една от най-мащабните структури, откривани до момента на територията на страната.

Вилата е била собственост на личности от висок статус, тъй като на мястото са открити множество считани за „луксозни“ грънчарски изделия, брошки, монети – дори и стриди, които са привнасяни от бреговете и отглеждани във варели на място, за да бъдат пресни за консумация. Археолозите не изключват възможността във вилата да е живял дори някой император.

Перфектно запазен римски кладенец, както и каменен ковчег – вероятно детски – са се промъквали незабелязано в живота на хората в продължение на хилядолетие и половина… използвани като саксии за цветя. С изключение на това находките са останали недокоснати през последните 1400 години –  факт, който е от изключително значение за запазването им.

Размерите и сложността на изграждането дават поглед над римска и следримска Британия, а мястото вече е под егидата на държавата, която ще го запази в настоящия му вид, докато разкопките продължават. Историята на римската вила тепърва ще бъде разказвана.

Снимки: Independent

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.