SHARE

“Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС.

Заявиха в съвместно изявление председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От днес отпадат допълнителните такси, които телекомите начисляват при разговори в роуминг в Европейския съюз.

Самият роуминг не изчезва, но на територията на целия Европейския съюз и Европейското икономическо пространство българите ще могат да говорят на национални цени. По отношение на входящите обаждания няма да има никакви такси. При мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план.
Има защити срещу злоупотреба. Целта не е европейските граждани да се възползват от системата, за да говорят само в роуминг, като закупят карти от най-евтините места в ЕС . Ако в един 4-месечен период повече от половината от разговорите са в роуминг, операторът ще ви даде двуседмичен срок да се защитите. След това има право да ви наложи надценки.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.