SHARE

Една четвърт от средствата за учебна литература на Софийския университет ще бъдат похарчени за руска литература. Това гласи обществената поръчка на Алма Матер, която търси снабдители за учебни материали, в която руският език е поставен наравно с българския. 

Прави впечатление името на поръчката: “Доставка на печатни и електронни издания на руска и чуждоезична научна литература за нуждите на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Общата сума на поръчката е на стойност 400 хил. лева, като 100 хил. от тях ще отидат за руската литература. В Софийския университет освен руски се изучават още над двадесет езика, които фигурират в същата обществена поръчка. Предимство се отдава на руския и той получава 25% от финансирането.

Нещо повече – според Алма Матер руският език е наравно с българския – тоест втори официален за страната, а всички останали езици са означени като чужди. 

Няма никакъв критерий, по който да може руският език да не е чужд, а всички останали езици, сред които и множество други славянски, да се считат като чужди.

Официалната причина за закупуването на толкова руска литература са европейски програми като „Еразъм“. Както и за други програми, „захранвани“ от Европейския съюз, което отново е алогично, тъй като руският не е официален език на ЕС.

Софийският университет не е предоставил списък на заглавията, с които ще бъдат снабдени студентите. Такъв бе поискан по ЗДОИ с цел да разберем каква литература ще бъде закупена за студентите в най-престижния университет в България.

Междувременно е хубаво да си припомним, че великите битки се печелят извън бойното поле – там, където се оформят мисленето и битът на цяла една нация. И независимо дали става дума за руски туристи, руска литература, посещението на руския президент или обмяна на опит с руската прокуратура, посланието остава едно.

Софийският университет държи титлата на първи предпочитан университет в България. Защо в XXI век в една европейска столица четвърт от парите на държавата отиват ексклузивно за руска литература? Това остава въпрос, чийто отговор тепърва ще се изяснява.

Пълните данни за поръчката може да намерите тук.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )