SHARE

„Терминал 3“ разполага с всички документи и факти, свързани с придобиването на апартамент от „Ганева 2000“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е Елисавета Ганева, понастоящем Панова, от „Артекс Инженеринг“ през 2013 г. Главният прокурор Сотир Цацаров се разпореди тази сделка да бъде проверена от НАП „за установяване на факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имот, описан в медийните публикации, от „Ганева 2000“ ЕООД. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установят произходът на средствата за закупуване на имота, начинът на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка“ и от „Инспектората към Висшия съдебен съвет, с оглед правомощията на ИВСС по Закона за съдебната власт да извършва проверки за конфликт на интереси“ по отношение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Властта – съдебна и изпълнителна – работи в удивителен синхрон по сценария за приравняването на Лозан Панов към нейните корупционни схеми. С това властимащите само признават, че това са именно корупционни схеми. Защото, ако извършеното от висшите функционери на ГЕРБ не бе укоримо от морална гледна точка и наказуемо от правна, то те нямаше да искат да го пришият на най-енергичния си критик – Лозан Панов.

В интерес на обективната истина представяме всички факти по сделката на „Ганева 2000“ ЕООД:

Сделката е сключена през март 2013 г., като преговорите са стартирали в началото на януари същата година на ниво единствено „одобрен идеен проект“.

Тя е структурирана на няколко етапа и вноските по цената се изплащат след реализацията на съответните нива на строежа.

Първото плащане е през април 2013 г. по издадена фактура от предходния месец и е за 54 420 евро. Във връзка с фактурата са платени надлежно дължимите данъци от страна на “Ганева 2000” ЕООД.

Второто плащане е извършено от “Ганева 2000 ЕООД” на 21 октомври 2014 г. И е за 28 297.43 евро. По фактурата са платени всички надлежно дължими данъци от дружеството.

Първото и второто плащане покриват реализацията на строежа преди Акт 16 и издаване на разрешението за ползване на сградата.

За довършителни работи, които извършва отново строителят, е издадена фактура на 31 октомври 2014 г. за 25 565 евро, по която са платени всички надлежно дължими данъци от “Ганева 2000” ЕООД. Те от своя страна са разделени на 4 плащания, които покриват отново отделните етапи на реализация.

Първото е на 31 октомври 2014 г.  за 4261 евро.

Второто е на 19 септември 2016 г. за 7815 евро.

Третото е на 10 юни 2016 г. за 6010.84 евро.

Четвъртото е на 27 юли 2017 г. и е за 7478 евро.

Общата заплатена от „Ганева 2000“ ЕООД сума за имота по първия и втория етап е 106 565 евро.

Общата застроена площ на апартамента без гаражите е 172 кв. м. Площта на двата гаража е 39.20 кв.м.

При сключването на сделката заради много ранния етап на реализация на проекта цената е била пакетна – апартамент + гаражи. Страните са с ясното съзнание, че цената на квадрат на гаражите към момента на сключването на сделката през 2013 г. е много по-ниска от цената на жилищното пространство.

По данни на големи фирми за недвижими имоти у нас дъното на пазара на имоти в България е било достигнато през 2012 и началото на 2013 г. В този период средната продажна цена на напълно готов и завършен апартамент е била 710 евро на кв. м. На този фон дружеството с едноличен собственик Елисавета Ганева е платило 505 евро на квадрат, ако прибавим цялата площ жилището и на двата гаража. Ако извадим гаражите, които не са жилищна площ и не се продават на цената на апартамент, сумата на квадратен метър вече става 620 евро

Т.е. Елисавета Ганева е закупила имот в момент в строеж за 620 евро на квадрат в момент, в който цените на имотите са били средно 710 евро на кв.м. в завършен вид.

Към момента на сключването на сделката през март 2013 г. дружеството “Ганева 2000” ЕООД разполага по банкови сметки с 221 105 евро. В допълнение личните спестявания на едноличния собственик на дружеството – Елисавета Ганева, към този момент възлизат на близо 26 000 евро.

Към момента на сключването на сделката и издаването на нотариалния акт Елисавета Ганева е вдовица, а Лозан Панов е разведен и още нямат връзка.

Те са заедно като двойка от 2014 г. и сключват брак през 2015 г. Поради фактическите обстоятелства – време/сключване на брак – Лозан Панов не е съсобственик на имота, придобит от “Ганева” ЕООД, нито пък е възникнала съпружеска имуществена общност.

Вече като семейство Елисавета и Лозан Панови обитават част от този апартамент от 1 януари 2018 г.

Останалата част от апартамента се използва като офис на “Виртшафтсблат”, марка, собственост на “Ганева 2000″ ЕООД. Семейството плаща наем на фирмата в размер на 500 евро на месец със съответните дължими данъци. Което обстоятелство Лозан Панов предстои да декларира в Инспектората на ВСС до 31 май, какъвто е законовият срок, тъй като следва да се установят събития от 2018 г., откогато семейството му с Елисавета живее в имота.

Очаквайте коментар по темата по-късно. На този етап ще си позволим само да напомним, че „Терминал 3“ многократно зададе въпроса колко точно струват придобитите апартаменти на висшите функционери на ГЕРБ и на този въпрос никога не беше отговорено с точност от нито един от тях. Вижте „Колко престъпления може да има в имотните сделки на властта с „Артекс“? и „Въпроси за едни узаконени 1.5 милиона лева, или може ли сделката с апартаментите на Цветанов да се нарече пране на пари“.

SHARE