SHARE

Един от най-откритите прокремълски рупори – президентът на Чехия Милош Земан, може да бъде свален, след като на първия тур на новите президентски избори успя да вземе само 39% от гласовете.

След две седмици Земан ще се яви на балотаж срещу проевропейския бивш ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош – взел 26,3%. Ако на втория тур проевропейските гласове, които по социологически данни са мнозинство, се обединят, то Чехия може да има нов президент.

Изток срещу Запад

Милош Земан е евроскептик с твърда антиимигрантска реторика, който е един от най-яростниците защитници на руския президент Владимир Путин – не само е против санкциите срещу Русия, но и смята, че Крим вече е руски и Украйна трябва да се откаже от него.

Президентът на Чехия призна незаконността на анексирането на Крим, но заяви, че този въпрос е решен: „Крим – това е анексия без съмнение. И това е свършен факт (fait accompli).“

В Киев с възмущение приеха изказването на Земан по отношение на Крим. В изявление на външното министерство на Украйна се казва, че „опитът да се предложи не само умиротворение на агресора, но и легитимация на анексията на АР Крим на пътя на „продажбата“ на част от нашата територия се явява абсолютно неприемливо за съвременна Европа“.

От друга страна, неговият съпертник Иржи Драхош се застъпва за приемане на еврото, има по-умерена имигрантска позиция и не се застъпва за интересите на Русия.

Чехите за втори път избират пряко своя държавен глава. Преди това президентът – до голяма степен церемониален пост – беше избиран от парламента.

Изборът обаче може да окаже влияние върху бъдещия кабинет на популиста Андрей Бабиш, ибзран за премиер. Неговият първи опит да сформира правителството на малцинството навярно ще пропадне в парламента идната седмица.

Милош Земан се застъпва за Бабиш и ще помогне на милиардера, избран за премиер, да получи втори шанс да сформира правителство.

Основният проблем пред Земан изглежда е именно неговата антиевропейска позиция. Самият Бабиш, който подкрепя кандидатурата на Земан за втори мандат, го призова преди балотажа на президентските избори на 26 и 27 януари да заяви ясно подкрепа за евроатлантическия курс на Прага.

„Бих искал да посъветвам Милош Земан, ако иска да постигне успех на втория тур, да декларира ясно, че не иска да ориентира нашата страна на изток. Постоянно се намира някой, който да му отправи такъв упрек“, каза чешкият премиер. „Да декларира, че не иска да преориентира нашата страна към Русия и Китай и че посещава тези страни единствено заради нашите фирми, които искат да правят бизнес там.“

Самият Бабиш се определи като „човек с европейска ориентация“, макар критиците му да виждат нов Орбан и Качински в него, който ще пречи на ЕС да взима решения и окончателно ще превърне Вишеградската четворка в различна от останалия ЕС територия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.