SHARE

Този часовник отброява колко минути остават до края на света. “Часовникът за края на света” (превеждан на някои места и като Часовникът на Страшния съд) вече стои от 70 години в Университета в Чикаго и всяка на няколко години атомните учени изместват минутната стрелка по-близо или по-далеч от полунощ (моментът, в който ще настъпи краят на света).

Тази година те го изместиха с 30 секунди по-близо и така той отброява 2 и половина минути до заветния час. Часовникът никога не е бил местен толкова близо до полунощ от 1953 г., в която и СССР и САЩ започват да изпробват термоядрени бомби. Тогава учените го поставят на 2 минути до полунощ. През 1991 г. те го отдалечават на цели 17 минути заради подписаното от Съветския съюз и Щатите споразумение за ядрено разоръжаване и впоследствие разпадането на СССР.

През 1991 г. минутната стрелка е в своята най-отдалечена точка. Оттогава редица притеснителни завои и тенденции все повече приближават часовника до полунощ, като от 2007 г. той отчита и промените в климата като заплаха за края на света.

Бездейството по глобалното затопляне е и основната причина часовникът да достигне 3 минути през 2015 г., а за 2017 г. учените не смятат, че курсът към влошаване на проблемите е обърнат и за пръв път решават да го преместят само с няколко секунди, а не с цяла минута.

За това учените се позовават на няколко причини. От една страна, това са увеличаващите се конфликтни зони от тези на САЩ и Русия на места като Сирия и Украйна, тестовете на ядрени оръжия от Северна Корея и сблъсъците между Пакистан и Индия.

Борбата срещу климатичните промени също е в застой, отбелязват учените, като отбелязват, че Парижкото споразумение, което бе подписано през 2015 г., е стъпка в правилната посока, но не разрешава проблема с емисиите на парниковите газове.

На трето място, причина за приближаването на стрелката е надигащият се национализъм по света, включително възходът на Доналд Тръмп, който направи притеснителни коментари за използването на  ядрения оръжия и не е съгласен с консенсуса в средите на учените за причините за климатичните промени.

Така също учените отбелязват и заплахите, възникнали в лицето на новите технологии – сред тях информационните монокултури (това да се заобиколиш само от хора, които споделят вижданията ти), фалшивите новини, хакерските атаки, разкриващи лична кореспонденция. “Ако не бъдат овладени, този нов вид електронни атаки може да бъде използван срещу демокрациите по целия свят, подкопавайки вярата в представителната власт и следователно застрашавайки човечеството като цяло.”

Тази година се навършват 70 г. от създаването на Часовника през 1947 г. Тогава той е изготвен от учени от чикагския университет, които са участвали в атомния проект на САЩ през Втората световна война “Манхатън”. Всяка година учени от университета заедно с техния борд на спонсори, който включва 15 Нобелови лауреати, се събира, за да реши дали да измести стрелката напред или назад, или да я остави на същото място.

След като вземат решение, то се публикува в “Бюлетина на атомните учени”, в който за 2017 г. пише:

“Две и половина минути до полунощ е, часовникът тиктака, задава се световна заплаха. Мъдрите държавници трябва незабавно да действат, отдръпвайки човечеството от ръба. Ако те не го направят, то мъдрите граждани трябва да излязст напред и да ги поведат”.

*На снимката физикът Лорънс Краус и бившият посланик на САЩ за ООН Томас Пикеринг обявяват изместването на часовника с тридесет секунди. Фотограф: JIM LO SCALZO/EPA

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.