SHARE

Визитата на Юрий Чайка в България бе забулена в тайна и журналистите нямаха достъп до руския главен прокурор, който се срещна с премиера, правосъдния министър, вицепрезидента, патриарха и неговия колега Сотир Цацаров.

Ана Михова от “24 часа” обаче някак е успяла да вземе интервю на руския главен прокурор, и то с участието на Цацаров в него.

Отново разминаване във версиите за целта на визитата. 

Още понеделник руската и българската прокуратура се разминаха за това какво е съдържало споразумението, което подписаха, както съобщи в. “Капитал”, но поне и двете твърдяха, че то е по “Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г.”.

В интервюто си за “24 часа” Юрий Чайка съобщава друго: “Подписахме програма за сътрудничество между прокуратурите на Руската федерация и на България за периода 2018-2019 г. Това е втора подобна програма. Предишната бе за 2017 г. и я подписахме миналата година.”

От уточнението, че това е “втора подобна програма. Предишната бе за 2017 г.” става ясно, че това не е лапсус.

Изявлението също така противоречи и на изявленията на Цацаров, че причината за посещението на Чайка в България са по програма за сътрудничество, подписана от неговия предшественик Борис Велчев, стоял начело на държавното обвинение до 2012 г.

Но версиите не спират дотук, тъй като през май 2017 г., когато Цацаров се отправи за Русия, той заяви, че визитата му е част от подписано през 2015 г. споразумение за сътрудничество между двете прокуратури.

Двама души – пет версии. Според Чайка настоящото споразумение е “второ подобно”, но за това кога е подписано първото версиите са – преди 2012 г., 2015 г. и 2016 г. , а за настоящето – 2017 – 2019 г. и 2018 – 2019 г.

“Русия не е заплаха за България”, затова заплашваме България

Двамата интервюирани са попитани за приетия от правителството доклад, посочващ водената хибридна война от Русия за основна заплаха за националната ни сигурност. 

Първа е оценката на Цацаров за доклада, който като истински държавник защитава позицията на собствената си страна и в качеството си на магистрат отказва да коментира геополитически теми… Разбира се, че не прави нищо от гореизброеното.

„Най-невярно и най-грешно е Русия да бъде определяна като заплаха за националната сигурност на България. Тя е велика сила и незаобиколим фактор в световната политика“, започва главният ни прокурор.

Българският президент каза, че не бива да се говори за Русия, а с Русия, и смятам, че това е най-правилната ориентация на нашата политика.

Не бива да се поставя под въпрос общата ни история, фактът, че сме братски славянски народи.” Очевидно ДНК-то е по-важно от хибридната война за главния прокурор. Странно защо не е толкова близък с румънската прокуратура, с която имаме далеч повече обща история, но явно правилото важи само за евразийския ген.

След което българският главен прокурор влиза в директно противоречие с българското правителство, доктрината ни за национална сигурност и становищата на Европейския съюз и НАТО.

“Трябва да бъдем максимално честни. Русия не е заплаха за националната сигурност. Българските интереси изискват на нея да се гледа като на приятел.”

Разбрахме. Русия е приятелска държава. Учуден, че Русия може да бъде сметната за заплаха, руският главен прокурор затвърждава.

“Каква заплаха представляваме и за кого? Ние сме миролюбива държава.”

Двамата главни прокурори са категорични, че Русия – една “приятелска” и “миролюбива” страна, е обвинена нечестно в злини.

“Но -допълва Юрий Чайка своя коментар за българския доклад. – Ще припомня думите на Александър Невски – който при нас с меч дойде, от меч ще загине.”

Което изобщо не звучи като заплаха. Човек да се чуди защо страна, водеща пропагандна война, хакерски атаки, навлизаща в съседни държави, и анексирала полуостров, може да бъде сметната за заплаха при такава “миролюбива” и “приятелска” реторика.

SHARE