SHARE

Дафне Галиция – журналистът, който водеше разследванията по „Панама Пейпърс“ в Малта, беше убита в понеделник след взрив с кола-бомба. Личният й автомобил е унищожен след мощна експлозия. Галиция е описвана от издания като Politico като „жената WikiLeaks“ (в смисъл на силен разследващ журналист, Галиция няма общо с WikiLeaks – бел.ред.), а постовете в личния ѝ блог често привличат повече читатели, отколкото държавните вестници, пише Guardian.

Галиция разследва корупцията по високите етажи на властта на Малта и през последната година публикува серия от истории, в които главен участник е премиерът Джоузеф Мускат и най-близките му съюзници. Галиция разкрива, че Мускат заедно с двама свои близки съдружници е свързан с офшорни компании, за които се знае, че продават малтийски паспорти и получават плащания от Азербайджан. Освен това тя разкрива, че съпругата на Мускат – Мишел, е получила 1 милион долара от дъщерята на азерския президент.

Още когато Мускат е избран на изборите тази година, Галиция заявява, че се страхува за безопасността си и обмисля да напусне страната, като съществуват и данни, че е получавала заплахи от полицията. Адриан Делия – лидерът на малтийската опозиция, който също е бил жертва на перото на Галиция, заяви, че случилото се с Дафне Галиция е “сриването на демокрацията и свободата на словото”.

От Европейския парламент се чуха реакции, че: “Подобни инциденти напомнят за Русия на Путин, не за Европейския съюз. Не може да има толерантност към насилията срещу пресата и свободата на словото в ЕС”.

Хиляди се събраха из цяла Европа, за да почетат паметта на убитата журналистка – от бдение със свещи в Малта до Лондон, където снимка на Галиция беше залепена на вратата на посолството заедно с посланията на хората.

След случилото се с Галиция Guardian напомня за коментарите, че е възможно Малта да се връща назад към ера на политическо насилие от 80-те години на миналия век. И докато Мускат заклейми „варварската атака“, убийството изглежда като политически акт. Мускат обяви, че ще иска съдействие от органите на САЩ и се очаква агенти на ФБР да асистират в разследването на атентата.

От опозицията заявиха ясно, че убийството на Дафне Галиция „не е обикновено убийство. Това е последствие от тоталния срив на върховенството на закона, на който сме свидетели през последните четири години“.

Историята обаче не свършва дотук. Преди няколко месеца фейсбук цензура друг малтийски журналист – Матю Галиция, синът на убитата днес журналистка, който също се е занимавал с разследването по „Досиетата от Панама“.

Тогава фейсбук профилът му бе временно заключен за четири публикации, изтрити, тъй като нарушават стандартите на мрежата.

Публикациите са съдържали обвинения към същия премиер Джосеф Мускат и неговото правителство и как те са свързани с „Досиетата от Панама“.

 

Тогава също правителството е заподозряно, че е оказало натиск над социалната мрежа да му бъдат блокирани публикациите. Facebook обяви, че прави разследване за случилото се и потвърди, че информация с обществен интерес не може да бъде цензурирана на платформата.

Въпреки това остава въпросът какво е провокирало социалната мрежа да действа на първо място и имало ли е контакт с властите на Малта.

Няколко месеца по-късно на Дафне Галиция ѝ бе наложена най-тежката цензура – смъртната. И отново причините, довели до това, остават неизвестни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.