Цацаров, Гешев, Чайка – вечна дружба!

SHARE

От години българският главен прокурор Сотир Цацаров поддържа близки контакти с главния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка. През 2017 г., точно преди 2 години, руският колега на нашия главен обвинител бе на официално посещение в България. Обиколи доста институции и се срещна с доста представители на българското правителство. Дори с министър-председателя Бойко Борисов се срещна. Обсъждали търговско сътрудничество и туризъм… Може и да не ви се вярва, ама това бяха отзивите на медиите за срещите на Борисов с Чайка. Високопоставеният руски представител се срещна и с министъра на правосъдието (тогава Цецка Цачева). И с вицепрезидента Йотова.

Няколко аномалии около посещението на Чайка

А с Цацаров дори подписаха програма за сътрудничество за периода 2017 – 2019 година, в която щели да се включват теми като противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм. Такава беше официалната информация от обвинението в страната във връзка с посещението на Чайка. Руснакът всъщност връщаше посещение на Цацаров в Москва от същата тази 2017 година.

Публични източници у нас сочат, че срещите между Цацаров и Чайка са редовни от края на 2014 г. През следващите две години български прокурори два пъти са посетили Москва, а техни руски колеги са идвали два пъти в София. На 17 май 2019 година на сайта на руската главна прокуратура се появи информация за посещение в Москва на зам. главния прокурор Иван Гешев. Има и снимки. Вижте ги тук.

Внезапно, преди няколко месеца, прокуратурата на Република България изпадна в амнезия за срещите на свои представители с Юрий Чайка и руски прокурори. Наложи се колегите от “Дневник” да поискат от прокуратурата такива данни със заявление по Закона за достъп до обществена информация за това какви и колко са били командировките на главния прокурор Сотир Цацаров и подчинените му в Русия. Главният прокурор отговаря на заявлението с т.нар. “мълчалив отказ”. Всъщност дори не отговаря на заявлението най-малкото от куртоазия към медията. Състав на Административен съд – София-град, се произнася, че такъв “мълчалив отказ” е недопустим и прокуратурата на Република България е длъжна да даде отговор, пък макар и изрично да откаже тази информация.

Едва тогава обвинението престава да мълчи и дава буквално “детинския” отговор, твърдейки, че не водят регистър на командировките в чужбина.

Защо тази внезапна загуба на памет от прокуратурата на Република България?

Отговорът може би се корени във факта, че фигурата на Юрий Чайка съвсем не е еднозначна на международната арена. Проблемът е, че неговият син, Артьом Чайка, е едно от засегнатите лица от действието на Закона “Магнитски”. Законът “Магнитски” бе иницииран и издаден в САЩ, след като едноименният руски адвокат по данъчни дела в Москва (Сергей Магнитски) бе жестоко убит от властите в руски затвор, след като разкрива огромен корупционен заговор, в който участват представители на руските служби за сигурност, следствието и прокуратурата.

Русия в истерия заради законите “Магнитски”

След убийството на Магнитски неговият клиент – американският и британски гражданин Бил Браудър – приема за своя кауза да прокара законодателство, с което да бъдат замразени авоарите на нарушителите на човешки права – нещо, което особено плаши диктатори и олигарси. Законът им забранява също така да пътуват в САЩ. През 2012 г. законът бе приет с вносители в американския Сенат – покойният републиканец Джон Маккейн и демократът Бен Кардин. През последните две години Законът “Магнитски” започна своя сериозен пробив и на европейска почва, като вече бе приет в Обединеното кралство и понастоящем се обсъжда дали е възможно той да бъде приет от ЕС.

През декември 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи действието на своя указ № 13818 от декември 2017 г., с който се налагат санкции по Закона “Магнитски” срещу редица лица, обвинени в корупция и нарушаване на човешките права.

Списъкът е на 13 граждани на различни страни, засегнати от тези санкции. На челно място в него е синът на “генералния” прокурор на Русия Артьом Чайка. Компания му правят най-голямата дъщеря на експрезидента на Узбекистан (Ислам Каримов), Гулнара Каримова, и бившия командир на украинските специални сили „Беркут“, Сергей Кусюк. В списъка са и други граждани на Сърбия, Китай, Никарагуа, Южен Судан и Пакистан. „Съединените щати се стремят да посочат тези, които извършват сериозни нарушения на правата на човека или участват в корупция, причиняваща осезаеми вредни последици, както и се стремят да защитат финансовата система на Съединените щати от злоупотреба на тези лица“, се казва в текста на указа на Доналд Тръмп за налагането на санкции от 20 декември 2017 г. година.

Артьом Чайка, синът на руския “генерален” прокурор, се представя за “бизнесмен”. Той притежава 33% от строителната компания 3S Property Development, както и 90% от руското дружество “ВСТПК” ООД, което доставя готварска сол. Чайка-син също е собственик на компания за производство на трошен камък. Сред активите му е и компанията “ПНК-Урал”, която разработва Бердяушското находище (в Челябинска област на Руската федерация) на гранити и габро-диабази и обработва строителен камък, натрошавайки го. Любопитно е, че бившето ръководство на това предприятието се сдоби с обвинение от прокуратурата в присвояване.

Във Вашингтон включването на Артьом Чайка в списъка на санкционираните от закона лица беше обяснено с факта, че според Министерството на финансите на САЩ Чайка-син използва позицията на баща си и оказва натиск върху конкурентите, участващи в търгове.

Юрий Чайка от своя страна винаги казва, че синовете му са постигнали всичко сами, той “никъде не ги е устройвал”. Доволен съм, че синовете се справят добре“, добавя цинично руският “генерален” прокурор.

Отношение, което Цацаров и Гешев практикуват също много често…

SHARE