SHARE

 

В последните седмици уволненията и напусканията в администрацията на Тръмп стават все повече и повече. Президентът вече открито говори против разследването срещу него и изглежда разкритията на специалния прокурор Робърт Мълър са на хоризонта.

През последните седмици изненадващо напускат:

Икономическият съветник, личният асистент, директорът по комуникации, зам. директорът по комуникации. Отнет е допускът до класифицирана информация на съветника на Тръмп и негов зет Джаред Къшнър – смята се, че съпругата му Иванка също я грози подобен ход.

След това дойде уволнението на Рекс Тилърсън – държавният секретар, който се оказа, че е научил за решението на президента от туитър.

А този петък – късно вечерта – след неколкократни призиви от Тръмп бе уволнен зам.-директора на ФБР Андрю Макейб – което временно пое бюрото след уволнението на предишния директор Джеймс Коуми. Още по-грубото бе, че той бе отстранен само 26 часа преди да може да се пенсионира, а причината бе, че е разкрил пред репортери през 2016 г., че продължава разследването срещу Хилъри Клинтън.

Иронията в това как Тръмп, който бе много радостен по време на кампанията, че ФБР разследва неговия опонент, а точно сега заема друга позиция, е видна. Но бързо след обвинението Тръмп и адвокатът му разкриха истинската причина, поради която са искали Макейб да бъде отстранен.

Той ще свидетелства за натиска, който е оказвал президентът върху него и Джеймс Коуми да прекратят разследването срещу Русия. Оттам идва и желанието на Тръмп да го дискредитира.

След уволнението адвокатът на Тръмп призова самото разследване, водено от специалният прокурор Робърт Мълър, да бъде прекратено, а самият президент за първи път в туитър спомена името на Мълър – подкрепящ призива на адвоката си.

„Разследването на Мълър никога не трябваше да започва, няма никакво сътрудничество, няма никакво престъпление. То е основано на измамни дела и фалшиво досие, платено от покварената Хилъри и демократите, нечестно подслушване на кампанията ми. ЛОВ НА ВЕЩИЦИ!“, написа президентът в туитър. Разбира се, много от нещата, които твърди, нямат общо с истината. На първо място, разследваният обикновено не определя дали трябва да бъде разследван и за какво. На второ място, екипът на Мълър вече произведе няколко обвинения и лица, стигащи толкова високо, колкото зам.-мениджърът на кампанията на Тръмп, се признаха за виновни. Също така кампанията на Тръмп не е била подслушвана – подслушван е Картър Пейдж, след като напуска кампанията.

Но всички тези турбуленции дават ясната картина – Робърт Мълър е близо до приключване на разследването си и Доналд Тръмп е повече от притеснен от това. Стана ясно, че той вече е задължил организацията на Тръмп да предостави документи за връзките си с Русия. Сигнал, че разследването знае вече точно какво да поиска и има ясна представа каква престъпна дейност е извършена и единствено чака да види за какво може мишените на разследването сами да си признаят.

Със сигурност в близките дни се очакват нови обвинения, като най-вероятно те ще бъдат насочени към шестима агенти на руското разузнаване, оркестрирали хакерските атаки по време на президентската кампания.

Включително атаките над Демократическата партия, от която бяха откраднати имейли и впоследствие разпространени през WikiLeaks в ключови моменти за кампанията.

Знаем, че Джулиан Асандж, създателят на WikiLeaks, и кампанията на Тръмп са поддържали контакти. Знаем също, че един от най-известните „кримки“ в американската политика Роджър Стоун (сътрудник на Манафорт и приятел на Тръмп) се хвалеше дни преди да бъдат публикувани имейлите, че това ще се случи и че поддържа връзка с Асандж.

Обвинения срещу всички тях, които могат да разнищят още много от казуса, се очакват съвсем скоро. Но е възможно също така да бъдат обвинени и много други, дори не е изключено Мълър да разкрие цялата престъпна операция и посочи президента за отговорно лице, от което да последва неговия импийчмънт.

Бурята в САЩ се завихри на пълни обороти. Белият дом губи все повече персонал, а поведението на президента е най-малкото истерично, ако не и поведение на виновен човек, който е бил разкрит в най-големия скандал в историята на САЩ.

 

SHARE