SHARE

Германският Бундесвер е изготвил доклад „Стратегическите перспективи 2040 г.“, в който се предвиждат шест сценария за развитието на Европейския съюз и Запада, разкри немското издание Spiegel, което се е сдобило с него. 

В доклада са предвидени два негативни, два положителни и два сценария с изолирани негативни страни.

Един от двата негативни сценария е „Запад срещу Изток“ , който предвижда ЕС да се разпадне на два блока заради икономическата (най-вече енергийна) и политическа зависимост на Изтока към Русия.

В този сценарий някои източноевропейски страни ще спрат интеграцията си в ЕС, а други направо ще влязат в „Източен блок“, контролиран от Русия.

Изтокът и Западът постепенно ще се отдалечават един от друг икономически и социално и в даден момент страните от Източна Европа ще преминат в орбитата на влияние на Русия заради тяхната зависимост от доставките на енергийни суровини, се посочва в доклада.

Другият негативен сценарий е „реакционният“, в който международният ред се разпада и настъпват десетилетия на нестабилност, световната икономика губи своите лостове за влияние, глобализацията спира и настъпва времето на силовата политика.

 

„Разширяването на ЕС до голяма степен спира и още страни напускат блока. Все по-размирният, понякога хаотичен и обхванат от конфликти свят драматично е променил политиката на сигурността на Германия и Европа.“

Освен двата положителни и двата негативни сценария има и два, при които последват само изолирани негативни събития. В единия се предвижда връщане на авторитарния по руски образец модел на управление в някои страни от Европа, а в другия единствено спиране на процесите на световната глобализация.

Два от сценариите имат положително развитие за отношенията на Запада и бъдещето на ЕС, но те са във фокуса на материала в Spiegel.

Докладът от 102 страници е изготвен през февруари 2017 г., но е пазен в тайна, докато не изтича в немското издание. 

Докладът ще бъде последван от конкретни планове за въоръжаване на федералните сили на Германия, което ще стане, след като се забележат тенденциите за развитие на света в следващите години. В доклада не се прави никаква прогноза кой от сценариите ще се случи и се заявява, че страната трябва да е подготвена за всички тях.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.