SHARE

Тереза Мей държа третата си ключова реч за бъдещето на Британия след Brexit. Тя трябваше най-накрая да даде отговорите, които Европа, бизнесът и британският политически елит очакват – каква е позицията на Британия?

Наместо това британският премиер направи поредната словесна акробатика, превърнала се в символ на преговорните позиции на страната ѝ.

В речта Мей трябваше да говори твърдо, за да се хареса на евроскептичното крило в партията ѝ, но не трябваше да бъде безкомпромисна, за да усмири проевропейските депутати. И така и започна речта ѝ:

Тя твърдо каза, че всяка сделка с ЕС трябва да издържи на пет теста – своебразни червени линии, от които Британия няма да отстъпи. 

За това бе огромно учудването когато петият тест бе Британия да „остане европейска либерна демокрация“… Това по какъв начин зависи от Брюксел никой не знае, но очевидно е тест за сделката. Друго безкомромисно условие беше „общият просперитет“.

И цялата реч продължи в този дух. Най-важният въпрос: Ще остане ли Британия в митническия съюз на ЕС поне временно никой не разбра. Наместо това получихме следното становище:

 Британия няма да приема европейските регулаторни стандарти, но ще запази правото си да ги следва. А някои ще трябвало да ги приеме, защото иначе щяла да се наруши търговията, каза Мей.

Какво означава това? Добър въпрос.

Проблемът е, че за разлика от Британия ЕС е поставил ясни условия (с които Мей каза, че няма да се съобразява) – ако Британия остане в митническия съюз, това означава, че ще трябва да спазва определени правила и няма да може да сключва търговкси сделки с трети страни, докато е в митническия съюз.

И ако това на Британия не й харесва, ЕС предлага да се сключи търговско споразумение подобно на това с Канада. (което ще ощети сериозно британския бизнес).

Очакваше се Мей да каже кой подход избира – тя не направи това, тя категорично каза, че не иска сделка като тази с Канада, но след като няма да спазва и европейските стандарти това означава, че няма и да е в митническия съюз. Тогава какво остава? „Британия няма да приема европейските регулаторни стандарти, но ще запази правото си да ги следва“ не е отговор. 

Следващият ключов въпрос – какво ще се случи със Северна Ирландия, отново остана без отговор от Мей. При това този въпрос вече „уж“ беше решен миналата година.

Британия няма да разпадне на общия си пазар със Северна Ирландия, като я остави в единния пазар на ЕС, каза Мей. Само че Мей вече се съгласи Северна Ирландия и ЕС да имат едно и също законодателство, за да не е нужна твърда граница между двете Ирландии.

Мей отново преповтори опцията за намиране на технологично решение – нещо, което бе отхвърлено от всички страни миналата година и дори от самата Мей.

По същия начин британският премиер каза, че Британия напуска различните европейски агенции… само че ще стане техен „асоцииран член“… каквото и да значи това.

Знаем какво искате, разбираме принципите ви, имаме общ интерес от това да сполучим.

Истината е, че тази реч не бе насочена към Брюксел и не целеше да направи пробив в преговорите. Нейна единствена цел бе да помири фракциите в консерваторите, а това Тереза Мей единствено може да направи, като не предложи нищо.

И засега речта постига нужния ефект поне с едната страна – Борис Джонсън, който заедно с евроскептиците заплашваше да направи преврат, си направи одобрителна снимка с речта насред снежната буря.

Но ще видим дали неясната реч на Мей ще усмири проевропейските ѝ депутати. Те заплашват, че ако Британия поне първоначално не остане в митническия съюз, ще свалят правителството.

Затова и Тереза Мей отложи вота в парламента за това дали Британия да остане в митническия съюз на ЕС – за да не принуди проевропейската фракция да подкрепи опозицията.

Проблемът е, че рано или късно вот в парламента ще има. И дори тези обещания на Мей за „асоциирани членства“ и „следване на стандарти“ да успокоят депутатите ѝ, то не изглежда те да са приемливи за Брюксел.

Агонията продължава. Премиерът каза, че британците трябва да „посрещнат някои трудни реалности“, но след това им обеща отново невъзможни неща.

След речта ѝ Мей започна да отговаря на чудещите се какво е казала журналисти.

„За разлика от други политици аз съм пряма с хората“, каза тя…

SHARE