SHARE

Премиерът Бойко Борисов повдигна въпроса дали България не трябва да смени приоритетите си към подготовка за война, включително в отбрана от потенциален военен съюз между Индия, Китай, Иран, Русия и Турция.

„Ракетите от Крим почват да се насочват и към България. Ставаме цел. Как ще се предпазим, ако не действа някакъв европейски план“, съобщава думите на премиера „Клуб Z“  от конференцията за европейската отбрана, чиито организатори са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, фондация „Фридрих Еберт“ и др.

„Само преди 6 месеца по време на Европейски съвет, включително и президентът Макрон беше против общата европейска отбрана. За няколко месеца всички претъпяха метаморфози, защото видяха огромна заплаха и нови военни съюзи“, коментира Борисов. „Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7.“

По официални данни държавите от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, САЩ и ЕС) съставляват 46% от световния БВП и твърдението на премиера, че Индия, Китай, Иран, Русия и Турция имат по-голям брутен вътрешен продукт е хипербола.

„Когато в света започне да се говори за въоръжаване, нищо добро не е имало в историята. Във всички военни доктрини влизаш първо да им събориш мостовете, магистралите, централите, това, което ние сме градили. Европейската дипломация търпи огромни укори. Само преди няколко месеца дори президентът Макрон беше против обща отбрана. За няколко месеца всички претърпяха метаморфоза“, заяви Борисов.

„Ако считаме, че ще се готвим за война, трябва да преориентираме държавата – въоръжения, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, милиард за това, доходи… И на нас ни се иска всичко да стане“, каза Борисов.

По този повод премиерът отбеляза, че правителството е готово да смени приоритетите си.

И изтъкна, че правителството е готово да мисли за общ консенсус, включително за смяна на приоритетите:

„За нас образованието беше най-важно. Ако преценим всички, че друг е приоритетът, връщаме назад. Трябва да сме наясно като нация откъде и какво може да ни дойде. Мястото, в което се намираме, може да ни дойде от много места.“

Снимка: S. Nenov/Reuters

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.