SHARE

Мнозинството от евродепутатите на ГЕРБ по казуса „Унгария“ решиха да станат част от проблемите на ЕС, вместо да станат част от решенията им.

Как това се съчетава с буквичката „Е“ в абревиатурата на партията? Ами никак.

От ден едно на съществуването на ГЕРБ се знае, че това „Е“ е смокиновото листо, с което се прикриват срамотиите на политиката им и дават оправдание на разни евробюрократи да се целуват с тях пред камерите. Какво означава това за България?

Българското управляващо мнозинство дава ясен сигнал, че желае да продължи да живурка в периферията на ЕС, да смуче еврофондове, но без да задълбочава българската евроинтеграция, да е привързано на думи към европейските ценности, но на дела да гласува срещу тях.

В Европа имаше един такъв политически лидер, който се опита да паразитира върху слабостта на европейските институции, за да реши свои частни политически проблеми. Резултатът е катастрофа за държавата му и криза за ЕС, чиито истински мащаби тепърва ще се усещат. Говоря за Камерън, Британия и Брекзит.

Кога България ще приеме еврото, ще стане част от Шенген и ще се включи в ядрото на ЕС?

С това парламентарно мнозинство – никога.

Държавата вече се разпределя откровено на парче на сенчести интереси – от милионни еднократни консултации в областта на хидрогеологията стигнахме до многомилионна годишна рента в областта на студения резерв на енергетиката. Това са пари, които идват от нашия джоб и това е нашето европейско бъдеще, което се ликвидира в момента!

SHARE
Константин Павлов-Комитата – инженер, автор, активист. В момента овладява социологията и настройките на WordPress.